Община Пловдив пуска търг за заведението на лятно кино “Орфей“

  • от Мария Луцова
  • 09:56, 21.05.2022

Заведението на лятно кино "Орфей" ще продължи да работи, а Община Пловдив ще организира търг за отдаването му под наем. Това предложение е внесъл за разглеждане в Общинския съвет зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. В края на миналата година местната власт реши, че няма да удължи концесията на наемателите до този момент.

Аргументът бе, че общината се нуждае от още сцени, с които да обезпечи събитията от Културния календар на Пловдив предвид запълнения график на останалите пространства за култура.

„Чрез управлението на лятното кино отдел „Култура, археология и туризъм” ще предостави възможност за избор между две сцени – на открито и на закрито, и ще има начин да се реагира адекватно при необходимост от втора сцена”, пишеше в предложението.

В общината са обсъждали варианти някое от общинските предприятия да стопанисва търговския обект, както е с кафенето в Общинския съвет. Така или иначе не се е стигнало до този вариант. Лятното кино "Орфей" и заведението са отделени в два имота и така ще се придвижи документацията за търга.

Според анализ от отдел „Култура, археология и туризъм” наемът от 500 лв. за събитие през активните месеци би могъл да достигне до близо 40 000 лв. Докато е отдавано на концесия, заведението е носило около 4 000-6 500 лв. на година.