Община Пловдив пуска конкурс за многомилионен кредит, чака оферти от банките

  • от PlovdivTime
  • 11:24, 24.12.2020

Община Пловдив публикува процедура за избор на финансова институция, която да даде икономически най-изгодната оферта за кредит.  Самата процедура не се прилага за проектите, които подлежат на финансиране от „Фонда на фондовете” през ФЛАГ, пише TrafficNews.

В конкурса, пуснат от Община Пловдив може да участват всички финансови и кредитни институции, които имат лиценз за съответната дейност.  Критериите за оценяването и класирането на офертите а публикувани в сайта на Община Пловдив,  като офертите трябва да се подават в срок до 10 дни след обявлението за стойността и конкурса за заема.

Кметът Здравко Димитров ще определи комисия, в която задължително трябва да има  правоспособен юрист и икономист. Освен общински експерти, може да се привличат и външни консултанти.  Те ще оценят предложенията в запечатани непрозрачни опаковки, като няма да знаят кой е подателя им. Самата процедура ще бъде като по Закона за обществените поръчки.

След решението на комисията и доклада предложението ще бъде пуснато към Общинския съвет, които трябва да вземат окончателното решение.

Пловдив вече одобри тегленето на един заем от 30 млн. лева от кредитната линия до 120 млн. лева, одобрена от местния парламент. Тя е за съфинансиране на Водния цикъл, като включва собственото участие и дейности, които не са включени в проекта.

Градоначалникът вече заяви, че ще си търси заем от около 60 млн. лева.  Проектите, които ще бъдат включени в него са нов мост над река Марица, „Модър-Царевец”, реконструкцията на ул. „Даме Груев” и пробива под Водната палата. Не е ясно към момента кои от проектите ще се търси финансиране от частна банка и кои от фонд Флаг.