Община Пловдив кани гражданите да се включат в кръводарителска акция

  • от PlovdivTime
  • 15:58, 09.06.2021

Пловдив ще отбележи Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, с кръводарителска акция.

„Всяка капка дарена кръв може да спаси човешки живот. Дарената кръв е незаменимо лечебно средство, а безвъзмездното кръводаряване е един от най-хуманните жестове. Дарената кръв няма цена, така както приятелството, любовта и човешкият живот!“, напомнят от общината, инициатор на събитието.

Всеки, който желае да се включи в кампанията, може да го направи на 14, 15 и 16 юни от 8:30 до 13:00 часа в мобилен кабинет за кръводаряване, ситуиран на ул. „Емил Де Лавеле”.

Припомняме, че вследствие на извънредното положение и пандемията от COVID - 19, броят на безвъзмездните кръводарители в страната драстично е намалял. Районният център за трансфузионна хематология също отправи апел към гражданите да подпомогнат лечебния процес на нуждаещите се пациенти. Те напомнят, че кръводаряването е полезно, а манипулациите са безболезнени и не крият риск за здравето на дарителя. Взетата кръв се възстановява от организма за три – четири седмици, без да са необходими допълнителни мерки и усилия.

С цел създаване на по-добра организация на мероприятието, всички колеги, които ще кръводаряват, моля в срок до 09.06.2020 г. включително да регистрират своето желание на имейла на дирекция „Здравеопазване” - [email protected], като конкретизират датата и предоставят телефон за връзка. След изготвяне на график, всеки ще бъде уведомен за часа и датата, на която може да се включи в акцията по кръводаряване.