Община Пловдив иска да изтегли още 108 млн. лева заеми в следващите три години

  • от Благовест Андонов
  • 18:30, 12.04.2021

Община Пловдив възнамерява да изтегли нови 108 млн. лева заеми в следващите три години. Това става ясно от Бюджетната прогноза на Община Пловдив, която ще бъде гласувана от Общинския съвет на сесията тази седмица. През този мандат зелена светлина бе дадена за кредит от 30 млн. лева, който е необходим за съфинансиране по Водния цикъл и е за дейности, които не се поемат от проекта.

По сметки на общинските финансисти, ако тези кредити се изтеглят, то задълженията на Пловдив ще скочат на 132 млн. лева към 2024 година. В момента този дълг е 29 млн. лева, пише ТrafficNews.

Освен договора за фонд ФЛАГ тази година за 30 млн. лева за Водния цикъл, през 2022 година се планира да се сключи нов договор за дълг в размер на 86,1 млн. лева, който е за инфраструктурни обекти. Идеята е всяка година до 2024-а да се усвояват по 28,7 млн. лева за реализация на проектите на Пловдив.

Първоначалният списък с обекти, който бе даден от градските власти са „Модър-Царевец”, продължението на бул. „Северен”, „Даме Груев”, нов мост над река Марица и пробивът под Водната палата.  

В обяснителната записка кметът Здравко Димитров  е подписал искането и за още два кредита, свързани с екологията. Единият е в размер от 10 млн. лева, като те са подобряването на техническата база на двете общински предприятия – „Градини и паркове” и „Чистота”. С парите се предвижда   - мерки за енергийна ефективност, реконструкция на паркинга, както и нова екологична почистваща техника.

Другият кредит е в размер на 12,8 млн. лева за изграждане на клетка на Депото за неопасни отпадъци в село Шишманци.   

За въпросните три кредита са необходими отделни решения на Общинския съвет, които към момента не са гласувани.