Община Пловдив и Запрянов се съдят за 800 хил. лева за зоопарка! Задава се нова съдебна сага

  • от PlovdivTime
  • 12:13, 14.10.2020

Преговорите между Община Пловдив и строителна фирма „Запрянови – 03” са ударили на камък, като спорът ще се реши в съда.  Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев заяви, че са предложили споразумение на  Вакрил Запрянов, което е било отхвърлено и се чака делото.  Спорът е за 800 хил. лева за разходи, които не са верифицирани  от Община Пловдив, но те и нямало как да бъдат разплатени, тъй като не били в договора.

„ Няма как да подпишем документи, с които се сертифицират разходите. Предложихме споразумение без претенции от двете страни. То бе отхвърлено. Решението ще се вземе в съда, като ще има вещи лица, които ще направят доклад какво е направено и дали тези разходи реално са извършени”, каза Райчев. Той отказа да коментира дали това означава, че зоопаркът няма да стане този мандат.

„Не мога да коментирам решения, които трябва да се вземат съда.  Имаме готовност да стартираме нова процедура, но нещата не са в наши ръце”, каза Райчев.

Припомняме, че фирмата изпълнител на пловдивския зоопарк е завела дело в Административния съд . Пред TrafficNews собственикът на компанията Вакрил Запрянов поясни, че няма никакви претенции към Община Пловдив, освен да получи дължимото му, което е изработил по зоопарка.

„От Община Пловдив единствено ми изпратиха писмо, с което искат да прекратим договора по взаимно съгласие. Вътре няма и дума за плащането на изработените дейности до този момент. Аз не искам неустойки, а само да си взема, това което съм вложил. В края на годината изтича 5-годишния давностен срок за спирането на строежа на Акт 10. Това означава, че ако не си уточним отношенията, аз няма да мога да претендирам за парите. По закон ако един обект се спре на Акт 10, възложителят трябва да изплати всички направени разходи до този момент”, каза Вакрил Запрянов. На въпрос дали смята, че Община Пловдив нарочно протаква развалянето на договора, за да измине давностния срок, Запрянов каза, че не може да прави предположение.

По изчисления на общината за довършване на Пловдивския зоопарк са нужни 800 000 лв., като половината от тях ще отидат за реновиране на някои от съоръженията, които вече са се амортизирали.