Община Пловдив дава 3 млн. лева за система за паркиране в Синя зона – плащаме с карти и през приложение

  • от PlovdivTime
  • 11:55, 07.09.2021

Община Пловдив пусна обществена поръчка за внедряване на нова система за паркиране на територията на града.  Тя е на стойност от 3 млн. лева с ДДС и трябва да смени досегашната система, която позволява заплащане с есемес, паркомат или контрольор.

Новата система освен, че трябва да внедри нови системи за плащане в Синя зона и другите общински паркинги, тя ще смени и досегашният начин на контрол по улиците.

Предметът на обществената поръчка е: „Услуги по организиране, администриране и контрол на заплащането на такси, свързани със спирането, престоя и паркирането на пътни превозни средства  на територията на Община Пловдив“, пише TrafficNews.

Участникът, избран за изпълнител на настоящата поръчка следва да поддържа и осигурява непрекъсваеми услуги по организиране, администриране и контрол на заплащането на такси, свързани със спирането, престоя и паркирането на пътни превозни средства.

Фирмата трябва да интегрира досегашния модел на плащане чрез есемес на номер 1332, както и през паркоматите, които са поставени в града. Но и да въведе нови методи. Единият от тях е плащане чрез мобилно приложение. То трябва да дава информация къде колко свободни пракоместа има, но и да може да се заплаща чрез него – било то през банкова карта или директно към сметката на клиента. През приложението ще може да се избира колко време да се заплати престоят на Синя зона, а също така да има и други информационни услуги.

Също така през приложението трябва да може да са заплащат такси за абонаментно паркиране – за Синя зона, Зелена зона или друг абонамент към Община Пловдив.

В поръчката е записано, че фирмата трябва да осигури и устройства и софтуер за контрола по редовността на паркирането. Сред тях е доставка и конфигурация на 35 броя мобилни специализирани устройства за контрол за извършване на инспекция по редовността на паркирането - контрольорски устройства.  Също така да се обучат и служителите, които ще боравят с него.  Чрез него бързо и лесно трябва да се проверява дали колите спрели в Синя зона са заплатили таксата си, като се сканират номерата на колите.

 В системата за паркиране трябва да има възможност и за внедряване на камери, които да четат номерата на колите и да изпращат към диспечерите нередовни коли, които влизат в зони с ограничен достъп за паркиране.