Община Пловдив дава 250 000 лв. на БДЖ за площада пред кино “Гео Милев“

  • от Благовест Андонов
  • 09:33, 12.12.2020

Община Пловдив ще закупи четири имота на общо стойност от 514 300 лева, които са необходими за реализацията на пробива под гарата. Имотите няма да бъдат отчуждени, а ще се вземат с директно договаряне със собствениците за покупко-продажба.  Поради тази причина на предстоящата сесия на 21 декември ще се вземе решение терените да бъдат преместени от Годишната програма за управление и разпореждане с имоти. Досега те бяха в графата за отчуждаване, но ще бъдат сложени в секцията за „Възмездно придобиване на имоти", пише TrafficNews.

Два от тях са собственост на „Хеброс бус” – част от автогара „Родопи”. Двата терена се намират на бул. „Македония” 1 и 2, като именно от там ще влизат автомобилите към подземното преминаване. Между Община Пловдив и управителя на дружеството Веселин Дошков имаше спор за цената, но той е бил разрешен.  Градската управа е решила да плати на Дошков сумата, която той е поискал.

В документите към предложението се вижда, че Община Пловдив е възложила на независим оценител  да направи оценка на двата терена.  Според „АСА – Консулт” двата терена от 262 кв.м  и 747 кв.м , които са с отреждане за второстепенна улица са с пазарни оценки съответно от 70 400 лева и 166 000 лева.  Самият Дошков обаче настоява,че сумата за двата терена е 81 100 и 182 700 лева.  В предложението е записано, че двата имота ще се закупят на исканите от собственика пари. Така той ще вземе 253 8000 лева за двата имота

Друго предложение към местният парламент е за купуването на площада пред кино „Гео Милев”  площ от 654 км.м   и още един по-малак имот от 257 км.м на ул. „Акад. Петър Динеков”.   Двата имота са собственост на БДЖ, като те също няма да бъдат отчуждени, а ще се вземат възмездно за сумата от 250 000 лева. В случая отново Община Пловдив предпочита да плати исканата сума от собственика, а не да се разплати според пазарната цена от независимия оценител. Той е дал 144 хил.лева за имота на бул. „Васил Априлов” и 79 600 лева за по-малкия имот. За втория има съвпадение между исканата цена и оценката на „АСА – Консулт”. За площада обаче разликата е 27 хил. лева – до 171 000 лева.

И четирите терена са необходими, за да може да започне изграждането на пробива под гарата. Очаква се скоро фирмата изпълнител да внесе проекта в Община Пловдив и НКЖИ, а след това да стартират и дейностите откъм район „Южен”. Вероятната причина, поради която Община Пловдив закупува имотите, а не ги отчуждава е, че втората процедура може да отнеме години заради претенции на собствениците за цената на имотите в съда.