Община Перущица е най-новият член на Фонда за развитие на летище Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:25, 04.05.2024

Община Перущица е най-новият член на Фонда за развитие на Летище Пловдив. Това решение беше взето с пълно мнозинство от всички общински съветници. С присъединяването на община Перущица, общините, които членуват във Фонда, стават 12, което е най-доброто постижение от създаването му.

„Приветствам решението на общинските съветници в Перущица да подкрепят развитието на региона. Потенциалът за увеличаване на възможните дестинации до Пловдив би бил много по-голям, ако към Фонда за развитие на Летище Пловдив се присъединят останалите 45 общини от Южен централен район, както и браншови организации като хотелиери, ресторантьори, транспортен бизнеси други. За целта и всички останали активни компании е необходимо да осъзнаят, че подобряването на бизнес средата, ще подобри и тяхната икономическа дейност и ще улесни пътуването на българската общност до родните й места.“, каза изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов.  

През месец април се проведе среща с българската общност във Виена, които се обединяват в петиция за директни полети от Пловдив до австрийската столица. В много напреднал етап са преговорите за авиолиния от испанския град Малага до Пловдив. 
В момента седмично се изпълняват по 10 полета от Лондон до Пловдив с две различни авиокомпании. Самолетите са пълни почти на 100% и в двете посоки.

Благодарение на усилията на Фонда за развитие на Летище Пловдив съществува и редовната сезонна авиолиния до Манчестър, а от ноември ще бъде открита редовна авиолиния и до втория по големина английски град Бирмингам. 
Към днешна дата във Фонда за развитие на Летище Пловдив членуват общините   Пловдив, Смолян, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение, Садово, Брезово, Перущица и три юридически лица, частни дружества – Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив, СНЦ Фонд Феникс.