Общество „Nota Bene“ дава 81 стипендии на талантливи ученици в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 19:44, 02.12.2016

 Общество „Nota Bene“ ще връчи картите на 81 стипендианти на официална церемония във Военния клуб в Пловдив утре в 11 часа сутринта. За стипендиантската програма бяха предложени 179 ученици от 30 пловдивски училища. Менторският съвет, сформиран към „Nota Bene“, в който членуват ученици от първите по рейтинг пловдивски гимназии, гласува стипендии на 81 младежи от 8 до 12 клас. Всеки месец те ще получават по 100 лева, за да развиват своя талант. Математици, литератори, певци, танцьори, фотографи и други творци вече са членове на „Nota Bene“.

Веднага след церемонията, стартира първата кауза на Менторския съвет – Ден на здравословното образование, организиран от ученици от езиковите гимназии „Пловдив” и „Иван Вазов”. Фестивалът „Яж, тренирай и дари!” ще бъде с благотворителна насоченост, като желанието на учениците е да дарят средства и грижа на децата на Корнелия Петкова, които загубиха баща си в катастрофата на бул. „Руски”.

Във фоайето на Военния клуб ще има специално място, където желаещите да помогнат на децата могат да получат информация, да предложат участие в курс или спортен клуб, или да дарят средства. Преди седмица Общество „Nota Bene“ отпусна три извънредни стипендии „Не сте сами” на 10-годишния Валентин, 9-годишната Александра и 7-годишния Константин.

По време на фестивала учениците ще получат съвети от експерти как да се хранят здравословно и кой е най-подходящият спорт за тях. В инициативата се включиха и седем пловдивски ресторанта и техните готвачи, като всеки от тях ще представи щандове със здравословна храна.

Форумът е подкрепен и от шеф готвачите Росен Чакъров, Николай Боруков („Сол и Пипер“), Слави Колибаров („Буено“), Анастас Георгиев („Филипополис“) иГеорги Арменков („Виктория“). Щандове ще отворят ресторантите „Поркис” и snack & sandwich shop „Магнолия“. Те ще приготвят здравословни хапки, сандвичи и сладкиши, които организаторите ще продават благотворително.

Инструктори по аеробика, зумба, йога, да дао, хип–хоп, латино танци, капойера и други ще предоставят безплатни тренировки за начинаещи. В 12 часа започват презентациите на различните спортове и демонстрационните тренировки. „Целта на инициативата е тийнейджърите да обърнат повече внимание на своето здраве, като здравословният начин на живот се превърне в тяхно ежедневие.

Балансираното хранене, съчетано с активност и движение, са изключително важни, тъй като могат да променят качеството на живот на абсолютно всеки. За съжаление затлъстяването сред младежите е изключително сериозен проблем, а България е на пето място в печалната европейска статистика на детското затлъстяване. Трябва да се опитаме да променим тези резултати” смятат организаторите.