Обновяват пространствата в 7 пловдивски музея, създават и аудио гайд

  • от PlovdivTime
  • 15:32, 30.03.2022
Община Пловдив спечели проект на стойност 781 550 лв. за реставриране и обновяване на пространствата в пловдивските музеи. 
В проекта са включени Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека "Иван Вазов" и ОИ "Старинен Пловдив". Проектът ще бъде безвъзмездно финансиран по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.
 
Безвъзмездната финансова помощ в размер на 781 550 лева, се финансира от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство. Срокът на изпълнение е 20 месеца. Партньор на община Пловдив е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) , НПО от Норвегия.
 
Реализацията на проекта на община Пловдив цели най- общо да подобри управлението и представянето на културното наследство на хилядолетния град. Дейностите, които са заложени по проекта ще създадат по-широк интерес към културното наследството и чрез създаване на нови предприемачески идеи ще генерират приходи впоследствие. Със средствата от безвъзмездната помощ ще се обновят помещения; ще се закупят витрини за постоянните експозиции и техника за интерактивно представяне на експонатите; ще се разработи мобилно приложение - тип quest игра, което ще представя сградите, залите и част от експонатите на културните институти по интригуващ за посетителите начин, включващо аудио гайд. Приложението ще е базирано на истории от града като ще добавя стойност в привличането на по-младата аудитория и на туристите в града, както и ще донесе ползи за устойчиво развитие на бизнеса в общината.
Проектът включва и обучение на експертния персонал на културните оператори за повишаване на капацитета им в областта на предприемачеството и маркетинга. 
Включвайки в проекта партньор от страните – донори, в случая Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия, ще се осъществи обмен на добри практики в областта на културното предприемачество. От партньорството, Община Пловдив ще почерпи опит и компетентност в областта на представяне на културни продукти и привличане на нови публики. 
 
„Много съм горд и щастлив! Дълго очаквахме резултатите и съм изключително удовлетворен от новината. Не само защото целта на проекта е да се постигне увеличаване на приходите, генерирани от културните институти в града, например чрез увеличаване на броя на посетителите в тези институти. Дейностите, които сме заложили в проекта целят да задоволят потребността от подобряване на условията на културното наследство, за опазване и съживяване на културното наследство, както и за подобряване на участието на хората в това наследство и техния достъп до него, включително чрез използването и разработването на различни иновативни инструменти и технологии. Такива са например, цифрови технологии, 3D картографиране, светлинно оборудване, холограми, мобилни приложения и др. Щастлив съм, че надграждаме след успешния ни проект за дигитализацията на културното наследство в Пловдив. Програмата разглежда културните институти като органи, които имат потенциал да помогнат за справяне с настоящите икономически и социални различия в обществото. Тя стимулира една по-предприемаческа визия за развитие на културните организации, като им помага да развиват дейности, които ще са съпоставими и интегрирани в духа на съвременните международни стандарти.   Кандидатствахме с убеждението, че в това има много смисъл!“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.
 
„Горд съм като кмет на Пловдив, а и като пловдивчанин, че нашият град се развива успешно като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм в страната. Мотото „Заедно“ на Пловдив - Европейска столица на културата, за което казваме, че не е просто девиз, а мисия за всички пловдивчани, продължава да дава своите положителни резултати. Чрез културата се обединяват хората от различните поколения, етноси и вероизповедания в Пловдив и целия Южен централен район. Така е било от векове. „Заедно“, в конкретния случай по проекта, сме Община Пловдив, 7-те културни институции в града и норвежкия партньор. Вярвам, че успешно ще съчетаем богатото историческо наследство на града с предизвикателствата и проблемите на съвременния живот. Изпълнявайки този проект ще направим една важна крачка с визия за бъдещото развитие“, коментира кметът на Пловдив Здравко Димитров.