Областта и общината с консенсус за детските градини - по 28 деца в група

  • от Милен Ангелов
  • 12:05, 22.06.2020

Броят на децата в групите не трябва да бъде увеличават на повече от 28 и не бива да поемаме никакъв риск за детските заведения, заяви областният управител Дани Каназирева. 

Миналата седмица Каназирева върна решението на Общинския съвет от последната сесия,  с което увеличи броя на децата в първа и втора група в забавачките. Преди седмица общинарите позволиха в двете възрастови групи да се приемат до 30 деца за учебната година 2020/2021. Промяната беше приета с 36 гласа за, 4 въздържал се и 0 против. До решението се стигна след като данни от проведеното първо класиране показаха, че в някои райони се наблюдава недостиг на места, което е предпоставка за повишаване на родителското недоволство и нарастване на социалното напрежение. 

"В Наредбата броят на дечцата е фиксиран  до 28 , а и пандемичната обстановка също оказва влияние. Не трябва да поемаме риск в тази усложнена ситуация.Същките разговори водим и с общкина Асеновград", заяви областният управител. 

"Нашият основен мотив винаги е бил всеки, който може да използва тази социална услуга. Беше важно да дадем възможност на повече хора да тръгнат на работа. Все още не е приключило годишното класиране. Към момента 179 деца не са класирани, в края на юни ще се извърши трето класиране. Има 220 свободни места, но повечето са в крайни квартали" уточни зам. кметът по образованието Стефан Стоянов. 

Той каза, че се надява до края на годината да бъдат отворени  3 детски градини , да бъдат довършени "Снежанка" и "Перуника", а също така и новата детска градина на ул. "Богомил", в която ще има 4 групи. 

Той прогнозира, че на есен ще има допълнителна вълна и се надява да бъде осигурена осигур възможност на всеки желаещда запише детето си на градина. 

Стоянов съобщи, че се обсъжда се нова програма  на МО за разширение на броя на градините и училищата в големите областни центрове, които изпитват недостиг на свободни места." Ще бъдат отпуснати 75 милиона лева . Ще кандидатстваме за финансиране и се надявам, да бъдат отворени нови учебни центрове" каза той. . 

"Ако е възможно бихме направили още по-малък броя на децата в градините, но към момента ситуацията не позволява" уточни зам. кметът.