Областният управител на Пловдив: Може да се наложи да затворим училищата

  • от Добринка Димова
  • 14:40, 22.10.2021

Ситуацията с разпространението на COVID-19 в страната и в частност в Пловдивска област се влошава. Към днешна дата 14-дневната заболеваемост в областта е 565 на 100 000 души. Активните случаи са 4061. Това заяви областният управител Ангел Стоев преди началото на Областния кризисен щаб.

Той посочи, че сравнително добрата новина е, че спада процентът на хоспитализираните, който в момента е 16.2%. Това се дължи на факта, че има голяма заболеваемост сред деца и ученици, които не боледуват тежко.

"Но се налага да затваряме училища и децата да учат онлайн, което не е добре", подчерта областният управител. Заради много болни ученици от днес 50% присъствено учат не само децата от Пловдив, Асеновград, Перущица,Брезово и Марица, но и от Община Карлово.

Стоев съобщи още, че в момента са разкрити 899 COVID легла, от които само 183 са свободни. За сравнение, на 13 октомври областта е разполагала с 818 легла, от които свободни са били 262.

Заради много болни се е наложило да бъдат разкривани допълнително легла, включително и 18 интензивни. Стоев съобщи, че на днешното заседание на щаба ще бъде разгледан контролът на противоепидемичните мерки и необходимостта от разкриване на нови COVID легла.

Другият сериозен проблем, който ще бъде обсъден, е разкриването на нови COVID зони в областта. В момента извън Пловдив такава има единствено в Раковски.