Обявиха обществената поръчка за проекта за кино “Космос“

  • от Мария Луцова
  • 09:39, 21.12.2021

Община Пловдив пусна обществена поръчка за изготвянето на технически инвестиционен  проект за ремонта кино „Космос”. В заданието е включен и авторският надзор по време на строителството. Стойността ѝ е 108 333,33 лв. без ДДС. Документи ще се подават до 5 януари 2022 г. Заданието е изготвено от арх. Димитър Балджиев (победител в конкурса за идейния проект) и арх. Тодор Абаджиев (държател на авторските права).

Кино „Комсомол” е построено по проект на арх. Любомир Шинков. Отваря врати на 5 септември 1964 г. с ритуал първата си прожекция на филма „Тринадесет години”. След  1989 г. киното е преименувано на „Космос”. Работи до 1999 г., след което киносалонът е затворен. Фоайетата се ползват с различни цели – като дискотека, игрална зала. В крайна сметка сградата пуска кепенци и остава в ръцете на времето и природата.

През 2011 г. Община Пловдив позволява изменение в действащия устройствен план. Идеята е земята да бъде продадена, за да бъде съборено киното и издигнат многоетажен паркинг. Предложението обаче срещна съпротива в Общинския съвет. Още по-остра бе реакцията на пловдивската общественост. Инициативният комитет „Да спасим кино „Космос” привлече публичното внимание към проблема. С поредица от протести и участие на сесия на Общинския съвет в крайна сметка Общината се отказа от намеренията си за паркинг на мястото на киното.

Последваха архитектурни конкурси, в които се избираха по няколко интересни проекта за възстановяване на сградата.

През годините благодарение усилията на инициативния комитет и група граждани в сградата бяха извършени ремонти и бяха премахнати вдигани през годините вътрешни стени. Зрителната зала обаче остана затворена. Все пак в кино „Космос” се провеждаха различни публични събития, част от тях бяха и в емблематичната 2019-а, когато градът ни бе домакин на инициативата Европейска столица на културата.

През 2019 г. бе проведен конкурс за идеен проект за основен ремонт на киното. Спечели го проектантско бюро „Тектоника-Б” ООД в лицето на арх. Димитър Балджиев и колегите му арх. Елена Павлова и арх. Инес Чавдарова. 

След продължителни разговори с притежятеля на авторските права арх. Тодор Абаджиев в крайна сметка се стигна и до момента, в който бе обявено и плановото задание за ремонта на сградата.

От Община Пловдив се аргументират за решението си така: „Необходимост от проект и ремонтни работи на сградата на кино „Космос” е наложителна за възстановяване на функциите на киното и разширяване на възможностите за използване на пространствата за изкуство и култура. Технологиите промениха коренно редица човешки дейности, забавлания, навици. Това доведе до ситуация, в която киното не може да функционира както е било замислено, построено и функционирало до края на 90-те години”.

В заданието е заложено зрителната зала да бъде многофункционална, а общите пространства на фоайетата да бъдат обществено достъпна площ за различни културни събития.

Сградата не е ремонтирана по времето на експлоатацията ѝ и тя е в тежко техническо състояние – има течове, компрометирани архитектурно-строителни елементи, липсващи електрически и ВиК инсталации.

Предвидените в инвестиционния проект ремонтни дейности трябва да възстановят и разширят основната функция на залата като позволят да се използва за прожекции на филмотечно кино, провеждане на културни събития, семинари, изнасяне на лекции и презентации, конференции, приеми и др.

Предвижда се обновяване на пространствата на фоайетата като се създадат многофункционални общи пространства с цел използването им за различни  културни събития, обществени инициативи и дискусии.

Там трябва да се създадат възможности за представяне както на класическите изкуства - балет, изобразително изкуство, музика, така и на модерни форми – фотография, мода, арт инсталации и др.

Бъдещият изпълнител трябва да направи пълно архитектурно заснемане.  Да предвиди пешеходни подходи и връзки с околните транспортни и пешеходни комуникации. Да създаде евакуационна система.

В архитектурната част трябва да отговаря както на съвременните архитектурни изисквания, така и на традициите, залегнали в проекта на арх. Шинков.

Част от зрителната зала да се редуцира, да се запазят съществуващите функционални връзки за влизащи и излизащи, да се използват системи за изменяеми пространства.  Пространството на киното  да може да бъде използвано за различни по характер събития.

Новото архитектурно решение на фасадата да се адаптира максимално към оригинала на арх. Шинков.

Сградата трябва да има художествено осветление.

Необходими са ремонта на покрива и системни решения за топло и хидроизолацията.  Трябва да бъдат разширени санитарните възли. Да се изследва възможността за прожектиране върху част от фасадата. Създаване на възможност за бъдещ монтаж на соларни панели.

С техническия проект трябва да бъде изработено и цялостно решение за прилежащата територия.