Обявиха конкурси за директори на Природонаучен и Етнографски музеи в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 10:13, 07.06.2022

Обявиха конкурсите за директори на Природонаучния и Етнографския музеи. Мандатите са за срок от 5 години, съгласно чл. 28, ал. 6 от Закона за културното наследство.

Минималните изисквания и за двете позиции са:  висше, образователно-квалификационна степен ”магистър”; биологически науки, науки за земята (за кандидатите за Природонаучния музей) и история и археология, социология, антропология и науки за културата (за кандидатите за Етнографския музей); опит – 5 год. в съответното професионално направление; организационни умения, нагласа за работа в екип, адаптивност, комуникативност.

Като предимство да се считат присъдени научни степени, опит в областта на музейното дело и опазване на културното наследство, участие в разработването и реализацията на програми и проекти, чуждоезикова подготовка, компютърна грамотност.

Конкурсът ще се проведе със събеседване, а кандидатите ще трябва да представят  защитят концепция за развитието на музея за период от 5 години. Първата година да бъде подробно разработена.

Концепцията трябва да съдържа анализ и оценка на състоянието на музея; основни проблеми на функционирането му; тенденции и възможности за развитието на музея, като културен и научен институт и мястото му в музейната мрежа; определяне на целите, приоритетните области, очакваните резултати в управлението, финансирането, структурата и организацията на дейността на музея, пътищата за постигането им; мерки за реализиране на конкретни проекти по комплектуването, опазването и представянето на музейните фондове, научно-изследователска, образователната и популяризаторската дейност на музея; етапи на реализация на концепцията.

При подаването на документите на всички кандидати се предоставя копие от длъжностната характеристика за конкурсната длъжност.

Природонаучният и Етнографският музеи са сред най-успешните институции под тепетата и отчитат сериозен брой посетители. Настоящите директори Ангел Янков (РЕМ) и Огнян Тодоров (РПМ) заявиха пред PlovdivTime, че ще се явят на конкурса.

Очаква се да бъдат обявени конкурси и за Общински институт "Старинен Пловдив", Историческия и Археологическия музеи.