Ново 20: Арестуваният дансаджия разследвал мегасхемата за пране на пари, не бил предател

  • от PlovdivTime
  • 17:30, 08.10.2019

Не били компютри, а компоти! Горе долу така звучи защитната версия на адвокатите на задържаните от мегасхемата за пране на пари, разбита от пловдивската полиция. Днес пред Апелативен съд застанаха мозъкът на операцията Стоян Тонев, служителят на ДАНС Борис Шуманов, Денис Керим и Цветан Стефанов. 

Четиримата са част от престъпна структура,  разкриването на която става причина за серия криминални престъпления в рамките на няколко дни в Пловдив и областта. 

На 19 септември в магазин за масла на бул. "Дунав" избухва огромен пожар. Изгарят 6 тона масла, а пожарникарите едва спасяват съседните сгради. Пловдивските криминалисти установяват , че се касае за палеж , а още при първия разпит собственикът Костадин Танев  разкрива причината за палежа. А тя е изтеглянето на 39 000 евро от сметки, които се водят на името на негов познат от Войводиново. 

Сметките са на дружества, регистрани от столичната фирма "Кепитъл Консултинг" , а титулярите са безимотни роми, които срещу 100 лева предоставят личните си данни. Дружествата са само първото ниво на пирамида за пране на пари. Следващата стъпка е дружествата, регистрани в България да се влеят в нови компании, регистрирани в различни офшорни зони по света. 

Организатор на схемата е Стоян Тонев , който освен административната дейност на компанията, води с твърда ръка и наказателната бригада на кантората. Той е начело на групата, която отвлича майката на човека, изтеглил 39 000 евро от сметките, за да го принуди да върне парите. Също така ръководи и операцията по запалването на магазина за бои. 

В схемата е и служителят на ДАНС Борис Евтимов Шуманов, който според прокуратурата, се е занимавал с "„информационното обслужване" на кантората. Служителят на държавната агенция е предоставил пълен набор информация за Костадин Танев и семейството му, както и отчет за пътуванията му зад граница на Стоян Тонев, използвайки информационните масиви на службата. По време на разследването е установено, че той многократно е извършвал подобни услуги, като е проверявал ромите, на чиито имена е предстояло да бъдат регистрирани дружествата. 

Адвокатът на Борис Шуманов - Йордан Давчев обаче представи пред съда друга логическа линия, според която Шуманов по никакъв начин не е нарушил служебните си задължения и не само , че не е бил замесен в престъплението , но и направил всичко възможно да го разкрие! Шуманов не познав Тонев и компания, а връзката мужду двата е Александър Колчев, който също бе сред задържаните, но в последствие мярката му бе променена. Според Давчев, Колчев е бил регистрират агент на Шуманов, който разследвал схемата с ромите. Той не е предоставял никаква информация на Стоян Тонев, а се опитвал да разкрие престъпната схема. Самият Тонев, който се появи с трима адвокати в съдебната зала, също заяви, че не познава Шуманов и залата е пълна с невинни хора. "Ако съдът прецени, че всички те трябва да останат в ареста, аз също съм солидарен с тях и не искам да ми променят мярката" заяви обвиняемият. 

Адвокатът на Цветан Стефанов, за който прокуратурата твърди, че е участвал в отвличането на майката на Костадин Танев - Албена,  постави под съмнение повдигнато обвинение и част от извършените процесуално- следствени действия, като разпознаването, твърдейки , че то не е проведено по правилата. Четвъртият обвияем - Дениз Керим също заяви, че не е участвал в отвличането и той само е отвел похитителите до дома на Албена във Войводиново. " Не знаех каква е тяхната цел. Дори после като я пуснахме , й дадох 50 лева за да се прибере с такси" , заяви Керим и поиска по- лека мярка. 

По делото се яви шефът на Апелативна прокуратура - Иван Даскалов, който заяви, че има събрани достатъчно доказателства за вината на арестуваните и поиска съдът да потвърди арестите, наложени от Окръжен съд. Председателят на състава съдия Веселин Ганев очевидно бе на същото мнение, защото остави и четиримата в ареста.