Новият областен управител на Пловдив: Ще работя за законността, създавам Борд на авторитетите

  • от Виктория Петрова
  • 11:39, 07.01.2022

Законността е маята на демокрацията. С тази заявка новият областен управител на Пловдив Йордан Иванов се ангажира да налага сериозен контрол  върху всички решения на общинските съвети в областта. Иванов днес официално встъпи в длъжност, като символично ключът за Областта управа и печатът на ведомството му бяха предадени от неговия предшественик Ангел Стоев. Стоев пожела на Иванов здраве, сила за добри дела и успех в трудната дейност, с която се натоварва. „Нека не забравя, че най-големият капитал са хората. И сега грижата за техните интереси остава негова”, заяви той.

На свой ред новият губернатор на Пловдив очерта базисните приоритети, върху които ще работи, като подчерта, че няма да отстъпи от тези принципи. Законността във всички нейни значение беше първият очертан приоритет. Като пример той посочи презастрояването на града, което, по думите му, е осъществено посредством незаконни решения на Общински съвет.

„Не можем да искаме българските граждани да спазват законите, когато самите институции не го правят. И понеже когато изискваш, трябва да покажеш – аз се ангажирам всяка една стотинка, която разходва Областна управа, да бъде публична и явна. Няма да има един скрит документ. Вратите на Областна управа са отворени за всички – журналисти, граждани и представители на местните власти”, каза Иванов.

На второ място той посочи, че всички кметове на територията на Област Пловдив ще се ползват с пълната му подкрепа без оглед политическата им принадлежност.

„Край на надменното отношение към местната власт. Край на модела хвърляне на пари през джипката. Аз няма да привиквам кметовете тук. В най-скорошен порядък ще отида във всяка една община. Когато кметовете на малките населени места са сегрегирани от кмета на общината, защото са от различни партии, и вратите на общината за тях са затворени, вратата на Областна администрация е отворена”, категоричен бе той.

Иванов обеща незабавно да изиска приоритетните проекти съгласно плановете за развитие на общините и да търси финансиране за тях без оглед кой кмет от коя партия е.

Той ще се срещне и с представители на регионалните държавни структури като Басейнова дирекция РЗИ, РИОСВ.

Новият областен управител има и една изключително авангардна идея от встъпването си в длъжност. Той смята да създаде Борд на авторитети. „Повече от 10 години ни обясняват, че трябва да зачитаме и слушаме авторитети. Този Борд на авторитетите няма да бъде създаден от партийни чиновници, а от доказани експерти в областите на градоустройство, спорт, урбанизъм, маркетинг и бизнес развитие и прочие. Ако властта е мъдра, този борд ще диктува дневния ред на областта”, заяви областният управител.

Иванов допълни своите приоритети с работата за справяне с пандемията. „Поемам ангажимент и ще направя невъзможното        , за да избегна непрофесионалния, безотговорен и неправилен конфликт, който миналата година беше наблюдаван между Областта управа и Община Пловдив по отношение управление на пандемията”, посочи Иванов.

Не на последно място той обяви намеренията си да работи за реформа в местното самоуправление. Той лансира идеи като избираемост на областния управител и цялостна реформа на областната администрация и общините.

Все още не е ясно кои ще бъдат заместниците на Иванов, тъй като те се избират пряко от премиера Кирил Петков. По отношение на рокади в администрацията на структурата Иванов бе лаконичен, че така наречените „трудоустроени чиновници, които нямат и по един час работа на ден, трябва да се притесняват за местата си. Докато всички хора, които работят съвестно в Областна управа, могат да бъдат спокойни”.