Нови паркове и ремонт на важни артерии предвиждат в „Източен”, облекчават трафика с нови пътни връзки

  • от Благовест Андонов
  • 15:18, 12.01.2021

Амбициозна програма за 2021 година си е поставил районният кмет на „Източен” Иван Стоянов. В нея са включени редица обекти, както от уличната инфраструктура, така и местата за отдих и почивка, съобщава TrafficNews.

В капиталовата програма за новата година в района предвиждат реконструкция на няколко основни улици в карето между „Кн. Мария Луиза”, „Източен”, „Освобождение” и „Санкт Петербург. Там освен, че ще се изградят няколко нови улици през „Региони в растеж”, ще се ремонтират и разширят „Лев Толстой”, „Радко Димитриев” и „Богомил”  от „Лев Толстой” до „Санкт Петербург. Това ще се случи през договора на Голяма община. Самата администрация ще работи по улиците „Арх. Камен Петков”, където са заложени 2,3 млн. лева в програмата на „Източен”.Проект има и за тоталната реконструкция на ул. „Славянска”, която е в окаяно състояние. За там са нужни 1,5 млн. лева.

„Идеята е след завършването на стадион „Христо Ботев” да обърнем сериозно внимание на улиците около него. Ул. „Богомил” има нужда от разширение и премахване на паветата от „Източен” до „Лев Толстой”, както и „Месамврия”. Зад Колежа има и терен, на който трябва да изградим многоетажен паркинг, както и в съседство терен от 3 дка за нов парк”, каза Иван Стоянов. Той смята, че първо трябва да се построи стадионът, а чак след това да се тръгва към ремонта на улиците, за да не бъдат компрометирани от тежката техника, която влиза на Колежа.  

Два изключително амбициозни проекта също са в програмата на „Източен”. Единият е нова пътна връзка от Скобелева майка към бул. "Марица - Юг".

„ Възложихме проекта за свързването на ул. „Удроу Уилсън” с „Бъндерица”, което би облекчило движението по основните булеварди. Връзката ще позволи колите идващи от АМ „Тракия” и Скобелева майка  да минат през този път, оттам през „Бъндерица” и „Крайна”, за да излязат на ул. „Марица – юг”. Така те ще могат да стигнат до Гребната база без да чакат на нито един светофар”,каза Стоянов.

През 2021 година ще се препроектира направата на кръгово кръстовище на „Кн. Мария Луиза”, „Лев Толстой” и  „Арчарица”. В момента от „Лев Толстой” не може да се отиде на „Арчарица”, като трябва да се направи огромна обиколка на района.  Идеята на проекта е да може да се влиза в улицата от „Кн. Мария Луиза” и „Лев Толстой”, което ще е директна връзка към бул. „6 септември” през „Орловец”. С проекта ще върви и разширение и ремонт на „Арчарица” и „Орловец”.

Един от най-големите проблеми на района са парковите пространства. Поради това навсякъде, където е възможно от районната администрация проектират нови зелени пространства. Най-грандиозното предложение на Иван Стоянов бе казармите на Гладно поле да се превърнат в парк в новия ОУП, като предстоят разговори с военните за огромния терен.

Голям ремонт предстои в най-посещавания парк в „Източен” – този на Каменица, където проектът е за 300 000 лева. От администрацията ще поставят по 5 детски площадки и 5 фитнеси на открито в кварталите на района.

Сред интересните проекти на администрацията, които ще се реализират през 2021 година е първата по рода си зелена класна стая, която ще е към НУ „Пенчо Р. Славейков”.  Амбицията на Иван Стоянов е да се изгради и модерен спортен център на футболното игрище на в „Столипиново”.  Идеята е там да се направи център по подобие на този край Гребната база, който разполага с футболни, баскетболни игрища, както и фитнес на открито.