Нови машини за почистване тръгват по улиците на Пловдив, чакаме още след Нова година

  • от PlovdivTime
  • 12:02, 02.12.2022

Представиха новите машини, с които ще се почистват улиците на Пловдив. Те са закупени с част от средствата от 10-милионния заем за общинските предприятия „Градини и паркове” и „Чистота”.  Машините, които вече са в базата на общинското предприятие са общо осем на брой, които са чисто нови.  Те са метометачни, миячна и сметовози. Очаква се тази седмица да се регистрират и да тръгнат по улиците на града до две седмици. Това заяви директорът на „Чистота” Димитър Георгиев. След Нова година се очакват още сметовоз и три многофункционални метометачни машини.

Общо машините струват 2 700 0000 лева с ДДС.

„На нас не ни е безразлична  чистотата на въздуха на град Пловдив и нагледно и на практика показваме, че е така. Освен въздуха, не ми е безразлично и каква вода пият пловдивчани . Това са част от машините, чакаме и такива за „Паркове и градини”, с останалата част от парите ще се реновира и сградният фонд на предприятието”, заяви кметът Здравко Димитров.

Ще бъде обърнато специално внимание на няколко от улиците в южната част на Пловдив, където според градоначалника, отпадъци хвърлят и жители на община „Родопи”.

„Две от машините ще пуснем и в тези улици, в който от община „Родопи” си хвърлят боклука. Като идват сутрин на работа, има две три улици, в който аз лично съм виждал как слизат и си хвърлят боклука. Там може и следобед да минават екипи”, каза Зико.

От машините, които са ползвани до момента няма пенсионирани. От 6 декември започва и денонощното дежурство за зимно почистване на Пловдив. Над 100 машини, 51 снегорина, 26 пясъкоразпръсквачки  ще бъдат в готовност при снежна обстановка. Отделно са осигурени машини, които ще почистват само Главната улица.