Нова поръчка за саниране на 5 блока в Пловдив с 3 млн. лева, корекция от 25% заплашвала проекта

  • от Благовест Андонов
  • 17:34, 03.10.2020

Нова обществена поръчка за санирането на 5 жилищни блока ще бъде пусната от Община Пловдив, съобщи зам.-кметът Пламен Райчев. Вчера той подписа протокол, с който прекратява обществената поръчка, която се проточи близо 2 години на стойност от 3 млн. лева по програмата „Региони в растеж”, пише TrafficNews.

Още през юни 2019 година бе пусната поръчката за обновяването на 5 многофамилни сгради - 10-етажнният жилищен блок на улица "Иван Стефанов Гешев”, високият блок на бул. "България" №196, както и панелките  бул. "България" – номерата 45 и 47, четвъртият обект бе на бул. "Васил Априлов" №83-91, а последната в район "Източен" на ул. "Жеравна" №1 и 3.

Зам.-кметът по строителство обясни, че процедурата е спряна, след като той е забелязал нередност при условията за възложителите. Заложените критерии в поръчката е строителите да имат право да осъществяват първа група, четвърта категория строителство според правилника.  От строителния отдел обаче смятат, че това е закононарушение, тъй като сградите, които трябва да се санират са първа група, трета категория. 

„Пуснахме запитване до Управляващия орган дали процедурата може да продължи така и какви са опасностите. Оттам ни отговориха, че при одита при тези критерии ще получим 25% финансова корекция на проекта”, каза Райчев. До месец процедурата ще бъде пусната отново с новите критерии, като отново стойността ще бъде същата, както и обектите, които ще се санират.  
Ще бъде заложено всеки блок да се санира от различна фирма, като това ще осигури повече работа за строителните фирми, като ще означава и по-бързото им обновяване.Това ще са единствените блокове в Пловдив, които ще се санират по програмата за енергийна ефективност с пари от Европа. Останалите 15 млн. лева бяха пренасочени към строителството и санирането на детски градини и улиците в кв. „Гладно поле”.