Нов живот за сграфитото “Христо Г. Данов“ в Стария град (Фотогалерия)

  • от Мария Луцова
  • 19:34, 24.11.2020

Сграфитото на Георги Божилов-Слона в началото на Стария град съвсем скоро ще върне блясъка си, след като от дни на място работят специалисти. С помощта на вишка те отстраняват пораженията по  „Христо Г. Данов” на забележителния пловдивски художник.

Припомняме,че творбата е създадена на калкана на частна сграда и дълги години не се намираше начин тя да бъде възстановена. Това се случи, след като бе подписано специално споразумение между Община Пловдив и собствениците на частния имот на ул. „Съборна” 2.  Още в края на миналата година Общинският съвет одобри отпускането на 8000 лв. за реставрацията на творбата. През февруари 2020 г. с протокол средствата бяха преведени в бюджета на Градска художествена галерия, чийто еки изпълнява възстановяването.

Тъй като недвижимият имот върху фасадата калкан е собственост на физически лица, е необходимо Община Пловдив да уреди отношенията си с тях. Според Закона за местното самоуправление и местната администрация има възможност чрез подобно сътрудничество да бъде спасено произведението на изкуството. 

Творбата има изключително висока художествена стойност и е една от малкото монументални работи на Георги Божилов-Слона в Пловдив. В същото време създава опасност за здравето и живота на преминаващите в близост лица, както и тези, които ползват паркинга в началото на Стария град. Това прави реставрацията и консервацията й още по-спешна, аргументират предложението си от общината.  

Сграфитото „Христо Г. Данов” е с размери 15 на 12,80 метра и е завършено през 1978 г. За експонацията и архитектурната среда, която да открои и подчертае красотата на творбата, се е погрижил арх. Петко Кекеманов.