Нов басейн и лекоатлетически стадион са жизнено необходими за пловдивския спорт

  • от Валентин Видолов
  • 10:59, 22.08.2022

Медали, постижения, световни титли, финали - всичкото това се случва постоянно за пловдивските спортисти, които определено показват, че са най-добрите в България и Пловдив съвсем категорично може да се нарече столицата на спорта в България, колкото и нескромно да звучи това, пише TrafficNews.

Пламена Миткова само преди няколко дни стана световна шампионка за девойки по лека атлетика, а преди нея през 2018-а година шампионка стана и Александра Начева, която се класира на първия си финал при жените на Европейско първенство тази седмица. Кристиян Василев спечели бронз от Европейското първенство по гребане през тази година, а Йосиф Миладинов е двоен европейски шампион по плуване за младежи и сребърен и бронзов медалист от Европейското за мъже. Всичките те са от Пловдив, но сравнение с повечето свои конкуренти нямат тези нормални условия за тренировки, които заслужават едни шампион, а именно това, че печелят медали и се класират за финали въпреки условията е още по-голямо постижение. 

Проблемите с базите обаче остават, а именно липсата на нови съоръжения, в които да тренират шампионите. 

Басейн "Младост" е една от най-големите болки за плуването в Пловдив. Хубавата новина за басейна е, че има светлина в тунела. Ще се тегли кредит и басейн най-накрая би трябвало да стане факт, но определено това няма да е толкова скоро и ще отнеме поне 2-3 години, надяваме се да не е повече. Пловдив дава най-добрите плувци на България - при мъжете Йосиф Миладинов и при жените Диана Петкова, но и двамата рядко плуват в басейна, когато са в Пловдив просто защото няма необходимите условия. 

Лекоатлетическият стадион също е небходим, а градът ни дава в последните години атлетки като световните шампионки за шампионки за девойки Пламена Миткова и Александра Начева и една от най-добрите ни атлетки - сребърната медалистка от Европейско и спортист номер 1 на България за 2015-а година - Габриела Петрова. Там положението е доста по-сложно, а както Ви информирахме шансовете за нов лекоатлетически стадион на мястото на помощния стадион до стадион "Пловдив" на този етап не са големи и той със сигурност няма как да се случи поне в следващите 3-4 години. 

Ако Пловдив се сдобие с нов басейн с олимпийски размери и нов лекоатлетически стадион градът най-накрая може да се похвали с добра спортна инфраструктура. Естествено това е нещо, което трябваше да се направи доста по-отдавна, но и за съжаление все още не е факт и ще отнеме още години, за да имаме тези съоръжения. С направата на стадионите на Ботев и Локомотив, със зала "Колодрума", нов басейн и нов лекоатлетически стадион Пловдив може да стане първият град в България, който може да се похвали с подобна спортна инфраструктура, а шампионите го заслужават! 

 
 

Kоментари

коментар
Drago
16:55, 25.08.2022
Отговор

Вие сериозно ли говорите за нов лекоатлетически стадион? Хайде напънете се малко, подгонете пловдивските милионери и инвеститори и най- накрая оправете стадион “Пловдив” !