Ноември ще бъде вино - започва фестивалът на напитката на Боговете

  • от PlovdivTime
  • 15:31, 10.11.2020

През предстоящите дни в града под тепетата ще се проведе традиционният фестивал „Дефиле на младото вино”. От 13-ти (петък) до 15-ти (неделя) Старият град на Пловдив гостоприемно кани почитатели на виното и български винопроизводители, за да обедини любовта им към „напитката на боговете”. 

Фестивалът е сред най-мащабните туристически събития на територията на страната. „Дефиле на младото вино” развива и популяризира винения и културно-исторически туризъм.

На пресконференция в ДК „Борис Христов” бе изтеглен един от двамата победители от миналогодишния фестивал.  Златният медалист на 2019г., чиято първата бъчва ще отвори Бог Дионис, е Вила „Юстина”.

Там стана ясно, че тазгодишните участници ще бъдат 51, с което броят им от миналата година е пораснал. 39 са винопроизводителите, а за ансамбъла от вкусове ще се погрижат 12 производители на хранителни продукти.

Врати ще отворят кокетните възрожденски къщи на Стария град в Пловдив. Тази година към тях се присъединяват две нови локации – новореставрираната Къща „Иван Черноземски” и ресторант „Алафрангите”, с което броят има става 14.

По стара традиция Бог Дионис ще поведе посетителите към началото на Стария град. Шествието на Бога на виното започва от площада на Община пловдив в 13ч,  заедно с ансамбъл "Тракия". По време на фестивала пловдивчани ще се насладят не само на зареждащата атмосфера, но и на изцеляваща „напитка на боговете”. За тях „Дефиле на младото вино” е подготвил над 200 вида винена реколта от 2020 година.  

Виното ще се дегустира с жетони. Вече са приготвени и брандираните стъклени чаши, които всеки може да закупи при желание. Изработени са и специални чашодържачи, които ще позволят на гостите да дегустират гурме продуктите със свободни ръце.

Продукциите ще бъдат дегустирани и от експертно жури, основно излъчено от Университета по хранителни технологии. То ще оценява качествата на реколта 2020 в три категории – бяло, розе и червено вино. Ще има представители и на други структури - гост ще бъде сомелиерът Катя Йончева, с титла Master of wine и инж. Тодорка Стойчева. Победителите ще бъдат отличени на „Вечерта на майсторите на виното” със златен, сребърен и бронзов Дионис. Организаторите са подготвили и Платинен Дионис, в случай че някой изненада сомелиерите повече от приятно.  „Голямото жури”, представлявано от гостите на фестивала, ще гласува за „Най-добро младо вино 2020”. Победителите ще получат плакети, а петима от гласувалите - бутилки вино.

За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на младите. Част от събраните проходи ще бъдат предоставени като стипендии на студенти, които изучават винарство.
„Това е първото по рода си мероприятие в България, което стартира преди 12 години. То е една симбиоза между винения и културния туризъм, който насърчава и подкрепя родните винопроизводители, предоставяйки им възможността да презентират феерия от вкусове пред широка публика”, коментират организатори на събитието.

Несъмнено 2020 година ще окаже влияние върху динамиката на фестивала. Организаторите на събитието напомнят, че то ще бъде проведено при спазване на всички противоепидемични мерки, регламентирани от Министерството на здравеопазването. Апелират посетителите на фестивала да спазват указанията и да подходят с лична отговорност.  За спазването на мерките ще съблюдават студенти от партньора на фестивала Медицински университет – Пловдив. Институцията навършва своята 75-годишнина и по този повод ще има информационен щанд, разположен в къщата „Иван Черноземски”.