Никаква яснота около басейн “Младост“, може да прекратят поръчката за комплекса

  • от Валентин Видолов
  • 09:44, 29.11.2021

Вече над две години обещаният нов спортен комплекс за плувните клубове - басейн "Младост", не е факт. Липса на финанси стопира проекта, а на този етап продължава да няма никаква яснота какво ще се случи. 

Децата, които тренират плуване, треньорите им и родителите излязоха на протест преди два месеца. Причината за протеста беше, че осем деца от плувен клуб ВСИ и учат в спортното училище искаха да тренират в басейна, който и без това е запълнен до краен предел, пише TrafficNews.

В басейна тренират три от плувните клубове на Пловдив - Младост 91, Спринт и Пловдив 2019. Тренировки провежда и клубът по триатлон Три-екстрийм. 

По стандарт коридорите са пет, но в басейн "Младост" са направени шест коридора, за да могат да тренират децата, но се случва много често в един коридор да има и по 20 деца. 

Два месеца по-късно децата от ВСИ тренират на басейна на ВСИ и не се наложи разместване на графика на басейна.

През седмица зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков говори по темата за басейна. 

"След последната ни комуникация с фирмата „ГБС – Пловдив”,, оттам заявиха, че ще ни изпратят актуализирани количествено-стойностни сметки колко би струвал басейнът при сегашните цени. Твърде е възможно процедурата да бъде прекратена, ако стойностите са прекалено високи", обясни Титюков. 

Министърът на спорта Андрей Кузманов също коментира проблема с басейна. Той изпрати писмо до Община Пловдив, в което пише, че Общината трябва да реши проблема с графиците на басейна и в частност с клуб ВСИ. От министерството обаче не могат да се намесват официално в промяна на графици относно басейна. Според Кузманов не е правилно да се дискриминират децата. 

"Няма никакво развитие относно басейна. Очакваме от новото правителство раздвижване по проекта. Целта е да съберем около 10 000 подписа за подписката за басейна. На този етап няма пари за завършването на басейна. За нас е важно да се обърне внимание на този проблем и Пловдив да има басейн. Намерихме консенсус трите плувни клуба и успяваме да се готвим. Подготовката върви и ни предстоят държавни първенства. Нямаме друга алтернатива и се готвим. Нашите конкурентите имат предимството да бъдат на големи басейни и това се отразява. Изключително тясно е и в съблекалните има моменти, в които се събират много плувци. Желаещите да плуват са много. Обмисляме и нови протести ако не се стигне до решение", заяви пред TrafficNews треньорката и председател на плувния клуб Пловдив 2019. 

Новият спортен комплекс е планиран за 50-метров басейн с олимпийски размери, а в момента децата тренират на стария басейн, който е 25-метров. 

В градове като Бургас, Варна, Сандански, Благоевград вече имат страхотни плувни комплекси, но във втория по големина град в България, който дава и най-добрите плувци на България басейн няма. Само през миналата година пловдивчанинът Йосиф Миладинов спечели исторически медал за мъжкото ни плуване, печелейки сребро на европейското на 50-метров басейн в Будапеща. Миладинов участва и във финал на Олимпиадата в Токио, завършвайки осми. В Токио участие взе и най-добрата ни плувкиня Диана Петкова, която също е пловдивчанка. По турнири в България и чужбина пловдивските състезатели печелят постоянно медали, но нямат нормални условия за тренировки. 

На Държавното първенство, което се провежда в момента в Бургас пловдивските плувци отново завоюваха множество медали.