Нямаме си зоопарк, но осиновяваме животинки в Природонаучния

  • от Мария Луцова
  • 10:00, 28.01.2023

Нямаме си Зоологическа градина, но си имаме Природонаучен музей! Точно там се случва популярната в градовете със зоокътове инициатива за осиновяване на животно. Почитателите на  природата посещават зоопарковете и се радват да могат да помогнат за грижата за животинките. За радост Природонаучният музей влиза в ролята на грижовен стопанин, който провокира приятелите си да припознаят животните да провокират любов.

„При нас идеята се роди спонтанно. Всеки ден виждаме любовта на хората към животните, както и емоционалната свързаност на уредниците. Затова решихме, че с осиновяването връзката ще стане още по-силна. Има огромен интерес, хората звънят, питат, искат да станат осиновители”, разказва Даниела Сариева от Природонаучния музей.

Естествено, първият питомец, избран за осиновяване, е брадатата агама Лили. Тя стана национално известна с успешните прогнози за резултатите от мачовете на Световното първенство по футбол. Неин осиновител е Велимир Канелов, който не пропусна да зарадва любимката си с лакомства – три кутии с червеи.

Игуаната Брайън също си има „стопанин”  - Пламена Цекова, която е редовна посетителка в музея. Още при първото си посещение тя донесе торби с любими храни на влечугото, което си похапна с удоволствие.

На всички нови „родители” уредниците дават специални наставления каква храна да носят, а често и откъде да бъде закупена, тъй като всяко живо същество в музея има специфична диета. Екипът на музея се радва от интереса на хората, а до дни ще станат ясни осиновителите и на други любимци на посетителите – крокодила Хектор и акулата Лари.

 „Различни на възраст са хората, които проявяват интерес. Има много младежи, но и деца, които убеждават родителите си да станат осиновители. Надяваме се, че така връзката на хората с природата ще стане още по-силна”, казва Даниела Сариева.

Тя обяви, че инициативата ще продължи до края на февруари, а защо не и след това. А всички осиновители ще получат грамоти.