Няма огнища на Covid-19 при 50-те нови случая в Пловдив и региона

  • от PlovdivTime
  • 17:07, 22.07.2020

Няма огнище на COVID-19 в пловдивската фирма „Ангел Стоилов 96”. На този етап е потвърдена само една положителна проба, съобщиха от медицинския щаб в Пловдив. Въпреки рекордните 50 нови случая за последните 24 часа, в областта не е констатирано нито едно огнище. Новозаразените са разпръснати в цялата област. Най-много са на територията на град Пловдив. 9 са в община Карлово, 6 от които са в село Куртово. Шест в община Съединение (селата Неделино и Царимир), 3-ма в Община Марица (селата Царацово, Скутаре, Маноле) и 2 в Община Сопот. Взети са проби и от контактните лица от двете служителки във ВМЗ Сопот, като сред тях няма нови положителни.

„От 50-те случая само 7 са хоспитализирани”, посочи областният управител Дани Каназирева. Сред новите заразени са и 4 медицински лица – двама лекари и две медицински сестри. За да не се създава паника обаче, областният управител не пожела да съобщи от които здравни заведения са те. Но успокои, че са взети всички мерки за дезинфекция на отделенията, в които работят.

Оздравели са още 18 души в областта, с което общият брой на преборилите заразата става 147 души. 383 човека в момента са на домашно лечение. За съжаление има и 2-ма починали. Това са 94-годишен мъж с множество придружаващи заболявания и жена на 55 г. със сърдечни проблеми.

Заради нарастващия брой на болните, още две болници поемат COVID лечение. Това са УМБАЛ „Каспела”, която разполага с 30 легла за пациенти с коронавирус, и УМБАЛ „Пловдив” с 16 легла. Така здравните заведения със специализирани COVID отделения стават 9. Още 8 болници в Пловдивска област са в готовност да приемат коронавирус инфектирани при нужда.

„Още веднъж моля всички граждани да спазват мерките. Да носят маски на закрити места, да спазват дистанция, за да пазим нашите лекари. В Инфекциозна болница има много хоспитализирани и с други заболявания, не са само с коронавирус. Нека запазим нашите медици. Заедно да се справим със ситуацията”, призова Дани Каназирева.