Няма да раздават върбови клонки на Цветница, посрещаме Великден пред храмовете

  • от PlovdivTime
  • 14:03, 09.04.2020

Правителственият самолет няма да лети до Йерусалим, за да вземе от Благодатния огън. Това обяви по време на брифинг преди минути Ловчански митрополит Гавриил. Преди малко приключи срещата между Светия синод и министър-председателя Бойко Борисов.

"Полетът до Тел Авив няма да се осъществи, а предвидените средства ще бъдат пренасочени към борбата с КОВИД -19. Ще си вземем от огъня от местата където го има", обяви митрополитът. Делегацията ще вземе от огъня от други места, до които той ще бъде пренесен. Вече е създадена и организация за Великден. С цел да се избегне струпването на хора в храмовете, службата ще се проведе в дворовете им, при засилено полицейско присъствие. 

"Знаете, че най-много хора има първия половин час, около полунощ. Затова и прибегнахме до подобно решение", каза Гавриил. 

Върбови клонки и цветя няма да бъдат раздавани на Цветница, обявиха още от Светия синод.

"Това е немалък компромис, но решихме, че това не е най-важното. По-важно е да има литургия", каза владиката. Той допълни, че клонките могат да се раздават на празника Св. Троица и се надява епидемията да е овладяна дотогава.