Нерешената задача: Ще има ли Математическата гимназия в Пловдив нов дом, или остава на гости

  • от Соня Желязкова
  • 19:40, 06.12.2022

На прага сме да посрещнем 2023г., или иначе казано – още една година, в която пловдивската Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ не се сдоби с новата сграда. Редица випуски изкласиха с новината, че съвсем скоро ще учат в самостоятелна инфраструктура, без това да се осъществява. Местната власт и образователната институция от години спрягат варианти, афишират готови скици, дори слагат срокове. Така на практика новата сграда на образцовата гимназия има и отреден терен, и изготвен проект. Собствено здание обаче – няма. Възможно ли е до такава въобще да не се стигне? 

През 2021г. беше обявено за „решено“ Математическата да остане в кв. Христо Смирненски. Вместо това ОУ „Драган Манчов“, с което към момента споделят една сграда - да получи нова. През април тази година обаче Общински съвет отново разгледа като най-подходящ за гимназията гласения терен зад SPS в „Тракия“.

Оттогава до ден днешен темата е замръзнала. А за развитие не са чували дори в ръководството на ОМГ „Акад. Кирил Попов“. Пред TrafficNews директорът на образователната институция Веселина Карапеева заяви, че последната информация е за промяна предназначението на парцела зад SPS, с цел там да бъде изградена образователна институция.

По всичко личи, че този вариант не се разглежда с приоритет от Община Пловдив. Основната спънка идва от финансовото обезпечаване на толкова мащабен кроеж. Припомняме, че за новата сграда на Математическата има готов проект, чиято стойност още преди години надхвърляше 10 млн. лв.. С оглед на инфлацията при правени разчети, които орязват половината екстри в проекта, КСС-тата възлизат на близо 30 млн. лева., допълни още Карапеева.

Затова и местната власт предпочита да инвестира в изграждането на здание за основното училище. На този етап се пренебрегва теренът край SPS, тъй като е далеч от урбанизация и има редица усложнения, които възпрепятстват процеса, коментира зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Той изрази готовност Общината да кандидатства за проект за изграждане на нова сграда за ОУ „Драган Манчов“. Парите ще дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост. Евентуалната нова сграда на основното училище ще бъде вдигната в терена до ул. "Кръстю Раковски" /зад мол „Пловдив“/, който отдавна се спряга за тази процедура. 

Има реални шансове в следващата година да има осигурено финансиране за сграда на „Драган Манчов““, допълни Стоянов.

Това, от своя страна, означава, че цялата изградена инфраструктура на ул. „Чемшир“ 11, която сега споделят двете училища, ще се наследи от Математическата. Там обаче е наложителен ремонт на сградата и изграждане на ново крило, което да побере големия брой гимназисти и прогимназисти.

Същото изтъкна директорът на „Академик Кирил Попов“, която определи варианта да останат в сегашната сграда като не съвсем удачен. Сега паралелките от 5 до 12 клас за 47, а класните стаи са 36.

Сградата не отговаря на условията, разписани в наредбата за физическа реда, касаеща образователните институции. Сградата е и доста стара. Преди да се предприеме каквото и да е престрояване, за да се обособят достатъчен брой помещения, трябва да се направи обстойно изследване на устойчивостта ѝ. Да се види има ли необходимост от подмяна на ВиК и електрически инсталации“, заяви Веселина Карапеева.

Тя припомни, че миналата година от МОН е било изпратено писмо до гимназията, в което се изказва готовността на ведомството да съдейства и да се обърне към Министерски съвет за гласуване на средства. Писмото е било адресирано и до кмета на Община Пловдив.

Карапеева сподели, че независимо кое от тези две решения бъде одобрено – нова сграда за тях зад SPS или нова за „Драган Манчов“ зад мола - важното е да бъдат предприети действия. „Крайно време е да има обособени отделни сгради за училищата, тъй като в момента Математическата сме на гости на основното училище“, каза тя.

Трябва да се отбележи обаче, че автономността не е най-важната причина, поради която да се търсят действия в спешен порядък. Ако двете училища продължават да споделят една сграда, то това означава още просрочки на плана за преминаване на едносменен режим на обучение. 

Както TrafficNews писа, пред този проблем са изправени Математическата и още авторитетни образователни институции в Пловдив, които не могат да изпълнят целта си заради ограничения в сградния фонд. Това отново напомня, че е крайно време да бъде обърнато внимание и на сега разписаната транспортна схема на Пловдив. Когато всички училища преминат в една смяна, тя ще има нужда от кардинална промяна, за да може да обслужи потока от обучаващи се.