Непълнолетните влизат в моловете на Пловдив само с придружител

  • от PlovdivTime
  • 15:42, 28.10.2020

Спират малолетните и непълнолетните в мол-вете. Това са част от мерките, които ще се предприемат в Пловдив и региона. Въвежда се ограничено работно време до 23:30ч. на заведенията от типа коктейл – бар.

 „ И двете решения са продиктувани от практиката и след  анализ. А  имено, че когато учениците спрат да посещават училище, както и извънкласни занимания, повечето се събират в тези търговски обекти. Говорила съм с управителите на МОЛ-вете, които проявяват разбиране и ще окажат съдействие. Също така, с другата мярка, целим  да не превърнем коктейл-баровете в нерегламентирани нощни дискотеки, каквото се случи  през пролетта, коментира областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева.

Според представителите на Медицинския щаб, за да има ефект, мерките трябва да бъдат комплексни, каквато е последната заповед на здравния министър за затварянето на нощните заведения и дистанционно обучение за гимназисти и студенти.

От анализа  се вижда, че скокът на положителните проби е рязък 14 дни след старта на учебната година, а децата карат вируса по-леко или без симптоми, но го пренасят.

Относно  идеята за въвеждането на вечерен час областният управител коментира:

„Резервирана съм, защото едва ли  ще има реален ефект, но ще доведе до още по-голяма паника. А ако касае  непълнолетните, то  в самия Закон за закрила на детето чл.8 има забрана за всички непълнолетни лица да излизат без придружител след 22:00ч“

По думите й най-важното е от тук нататък да за се засили контролът с компетентните институции за спазване на мерките и да се създаде необходимата организация в здравните си заведения.              

Към момента на територията  на Пловдивска област има  230 новодиагностицирани  случаи на COVID-19. Под карантина са 2282 лица. На домашно лечение  са 1373 лица. Оздравелите за изтеклите 24 час са 85.