Нарушенията на хипоталамуса дискутират днес в МУ-Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 08:57, 18.02.2023

Катедра по ендокринология и Катедра по педиатрия и медицинска генетика „Проф. д-р Иван Андреев“ при Медицински университет – Пловдив организират четвъртото издание на Пловдивски зимни ендокринни дни. Форумът ще се проведе онлайн днес и ще бъде открит от ректора на университета проф. д-р Мариана Мурджева.
 
Пловдивски зимни ендокринни дни стартираха през 2020 г., но вече са традиционно научно събитие, което се посреща с голям интерес от ендокринолози, педиатри, интернисти, общопрактикуващи и специализиращи лекари, както и от студенти от всички медицински университети в страната.
 
Тематиката на събитието тази година е свързана с функциите и нарушенията на хипоталамуса – основен регулатор на хипофизата и редица периферни ендокринни жлези. Вродените отклонения оформят специфични хипоталамични синдроми, които са редки и по-малко познати, особено когато са съчетани с разнообразни други патологични състояния, разказа ръководителят на Катедра по ендокринология проф. д-р Мария Орбецова. Тя подчерта, че доброто познаване на придобитите нарушения е изключително важно за поставяне на правилна диагноза на всички хипоталамо-хипофизарни заболявания и подпомага диференциално-диагностичния процес при заболявания на периферните ендокринни жлези, особено на надбъбречните и половите.
 
Хипоталамусът е основен модулатор на апетита и промените в телесното тегло, поради което нарушената му функция може да доведе до хранителни разстройства като булимия и анорексия, натрупване на тегло и нарушения във възпроизводството. Не на последно място стоят психосоматичните хипоталамични разстройства, които създават диагностични и терапевтични проблеми, каза още проф. Орбецова.
 
В научната програма са застъпени най-важните страни на хипоталамичната физиология и патология с теоретична и практическа насоченост под формата на клинични случаи.
 
Гост-лектори от МУ-София са доц. д-р Анелия Томова, проф. д-р Филип Куманов и проф. д-р Михаил Боянов – водещи специалисти в областта на представяните от тях теми.
 
Пловдивски зимни ендокринни дни ще се проведат под формата на уебинар днес  в две онлайн сесии във времеви интервал 09:00 - 14:00 ч. със свободен достъп чрез университетската платформа в Zoom.

Линк за присъединяване към Пловдивски зимни ендокринни дни:
https://zoom.us/j/98234131987
Meeting ID: 982 3413 1987