Вежди Рашидов е председател на парламента след тридневна колизия

  • от PlovdivTime
  • 14:01, 21.10.2022

След тридневни колизии на българския парламент се появи бял дим!  Вежди Рашидов бе избран за председател на Народното събрание. За него гласуваха 139 депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход. Всички депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" гласуваха против неговата кандидатура.

"Въздържали се" бяха от групата на "Възраждане", които бяха излъчили техен кандидат - Цвета Рангелова. Тя бе подкрепена от 27 души от парламентарна група. 

 „Снощи получих над стотина СМС-и и много обаждания. 60% ме упрекнаха затова, че съм отказал, защото 60 процента искат да има държава. Аз лично 100% - на тези година, след като два пъти съм бил министър и имам 6 мандата на депутат, дълбоко в душата си исках да се отдам на внуците си“, призна Вежди Рашидов в първите си думи пред депутатите, след като бе избран с мнозинството.

„Не съм безотговорен човек, колеги. В името на хората, които желаят парламентът да работи, ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ. И за никой друг. Аз ще умра на тая земя. Тя е свещена за мен, защото думата „родина“ идва от думата „род“. А костите на моите роднини лежат на тази моя земя, на тези два квадратни метра. Никой няма правото да ми стъпчи на тези два квадрата. Обещавам, че ще се опитам да работя с вас колкото време имаме за това“, емоционално заяви председателят на 48-омото Народно събрание.

Той коментира, че Корнелия Нинова го е номинирала не защото е негов противник, а защото е „държавно отговорен човек“. „Винаги е била. Аз ѝ казах, ще го направя само ако има мнозинство“, допълни Рашидов.

„Не е честно три дни ние да се шегуваме с народа и помежду си. Парламентът не е Сатиричен театър. И спрете да ръкопляскате. Не сме в театър, не пляскайте. Ние сме тук, за да вършим работа. Да се хванем за работа“, посъветва Рашидов.

Той подчерта, че патриотизмът е национална отговорност и всичко останало следва да бъде на втори план. Заяви, че депутатите не бива да се делят по партии, а да бъдат единни. Подчерта, че не бива да обиждат „Движение за права и свободи“, че са представители на друга националност.

Рашидов даде още един съвет към колегите си - „Намалете перченето, не си помага – пречи ви. Вие сте мъже. Намалете липсата на разум. Хората чакат вашите решения“.