Намалиха бюджета на Пловдив с 5 милиона лева, оставиха парите за Хуманитарната

  • от Благовест Андонов
  • 13:28, 14.05.2020

Общинският съвет прие промяна в бюджета за 2020 година, с което се намалява бюджетната рамка с 5, 1 милиона лева. Според докладите, които бяха изготвени от заместник кмета по финансите Илия Кирчев, до 8 май в хазната са влезли 17 милиона лева по-малко, 15 от които са от трите основни данъци – МПС, данък сгради и такса смет, пише TrafficNews.bg.

Основната дискусия по време на дебатите около бюджета бяха парите за Хуманитарната гимназия, които трябваше да бъдат намалени със 120 хиляди лева. Те трябваше да са насочени към булевард „Северен”. В крайна сметка кметът Здравко Димитров каза, че никога от администрацията не са си помисляли да ощетят гимназията, а идеята била за чисто техническо прехвърляне на средствата.

За да няма напрежение, парите ще останат в пълен размер за финансирането на проекта за нова сграда. Средствата за проектирането на булеварда ще останат от предвидените 3 милиона лева за строителството му, които бяха премахнати. С други думи, вместо с 3 милиона лева, бюджетът бе намален с 2 880 000 лв.

Средствата в размер на 900 000 лева за дългоочаквана детска градина в район „Южен” ще отидат за направата на ул. „Даме Груев”.