Най-празният ни ден е този, в който не се смеем! Честит ден на шегата!

  • от PlovdivTime
  • 09:21, 01.04.2021

На 1 април отбелязваме Деня на лъжата и шегата. На почит днес са остроумните, досетливите, веселите. Празникът не е официален, но се отбелязва по цял свят. Има няколко версии на произхода му. 

Някои смятат, че традицията е от Древен Рим, където в средата на февруари чествали Празника на глупците. Има една друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли риба по случай спирането на земетресението. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил.

В древността 1 април отбелязвали само ирландците. По българските земи пък дедите ни забелязали, че месец април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. В желанието си за веселие нарекли 1 април Ден на лъжата, закачката и хумора.

По обичай на 1 април се правят шеги от всякакъв род. Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, защото това е традиция в Испания. В Мексико тази дата също се е превърнала в истинска фиеста. На 1 април в Мексико не се дава нищо назаем. В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки. На този ден по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои - лъжа.

Във Франция празникът се нарича "Априлска риба". На този ден французите се опитват да закачат хартиена риба на гърба на жертвата, без да бъдат забелязани. Подобна шега се прави и в Италия.

Според фламандският обичай на 1 април децата заключват своите родители и ги пускат само когато те обещаят да им дадат лакомство. На този ден по времето на династията Чосон в Корея било позволено царското семейство и придворните да се шегуват помежду си. Това бил първият снежен ден от годината. Хората се замеряли със снежни топки и после давали фалшиви оправдания. Уцеленият със снежна топка се смятал за "губещ" и трябвало да изпълни едно желание на човека, замерил го със сняг.

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден. В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта. В Дания "Денят на лъжата" идва с месец закъснение – 1 май и е известен като "Майска котка" (May-cat). Датчаните много рядко празнуват на този ден. В Германия и Австрия считат 1 април за нещастен ден, а родените на този ден за хора без късмет.

Но както винаги, българската традиция е по-особена. Имаме Музей на хумора и сатирата в Габрово - град, избран по-скоро за вицовете, свързани уж с прословутото сметкаджийство на габровци, но вероятно най-много със самоиронията им.

Чудомир обичал да казва: "Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж". Бихме допълнили – дори и когато съвсем не ни е весело. 

На 1 април отбелязваме и Mеждународния ден на птиците. Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.

Днес над 1200 вида, или всеки десети вид, птици е застрашен от окончателно изчезване. Българското дружество за защита на птиците от 28 години работи за опазването на дивите птици и важните за тях места и местообитания.