Над 650 души участваха във Фестивала на пешеходеца в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 18:51, 21.05.2023

Над 650 души участваха в Националния фестивал на пешеходеца. Събитието се организира за втори път от Медицински университет – Пловдив и Община Пловдив след успешния му старт през 2019 година.

Тази година инициативата включи изкачването на Младежки хълм, като стартът беше даден от ректора на Университета проф. д-р Мариана Мурджева, олимпийската ни медалистка Ангелина Михайлова и проф. д-р Виктория Сарафян – председател на Експертния съвет и Комисията по културна и социална дейност на Медицински университет – Пловдив.

Предвидени бяха два маршрута – единият по-лек и кратък, а другият продължаваше до самия връх на тепето. За улеснение по пътя бяха разположени пунктове, на които студенти насочваха участниците. 

Фестивалът на пешеходеца няма състезателен характер. Важно за участниците е да участват, да се забавляват и да финишират с усмивка и настроение.

Фестивалът на пешеходеца обединява идеята за здраве, активен спорт, движение и здравословно хранене с мотото на Медицински университет - Пловдив „Посветени на хуманността“. 

Ходенето като спорт е най-достъпното занимание и има много предимства: помага ни да поддържаме добра форма, изключително безопасен и щадящ за тялото спорт, не се изисква специална екипировка и подготовка,всеки сам определя продължителността и темпото си на ходене,можем да го практикуваме, когато решим,позволява ни да го споделим с приятели; помага да поддържаме добро здравословно състояние.

Фестивалът е подкрепен с присъствие и участие на студенти и преподаватели  и от другите университети в града: Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Аграрния университет, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Университета по хранителни технологии и Технически университет – Филиал Пловдив.

Събитието започна с музикална програма и демонстрация на дронове. За финал организаторите проведохатомбола с награди в двора на Факултета по дентална медицина.

Фестивалът се организира по покана на Община Бланкенберге, Кралство Белгия, където вече всяка година през последните 50 има традиция да се провежда Международен фестивал на пешеходеца, в който се включват голям брой любители на ходенето пеш от цял свят.