Над 300 вида вина и вкусни храни изкушават в Стария град на Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 14:07, 17.11.2022

„Над 300 вида вино и вкусни мезета  ще могат да дегустират гостите на традиционното Дефиле на младото вино от 25. до 27. ноември в Стария град на Пловдив. В 14-ото издание на форума се включват 67 участници. 45 от тях са винопроизводители, а 200 – производители на храни и продукти”, обяви Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм. Той допълни, че организаторите отчитат ръст от 15 процента на участниците.

Дегустацията на вино ще се осъществява в седемнадесет локации в Стария град:Галерия „Джуркови“, Ресторант „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб“, Резиденция „Тракат“, Къща „Бирдас“, Музейна аптека „Хипократ“, ГХГ - Експозиция „Геирги Божилов – Слона“, Експозиция „Златю Бояджиев“, Регионален етнографски музей, Балабанова къща, ГХГ - Експозиция Енчо Пиронков, Къща „Георгиади“, Къща „Никола Недкович“, Къщата „Иван Черноземски”, Къща на „Георги Данчов - Зографина“, Ресторант „Алафрангите“ иРезиденция „Тракийски стан“.

„Щастлив съм, че можем заедно да анонсираме предстоящото любимо събитие на пловдивчани и гостите на града. Събитие, което ежегодно се подкрепя от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив. Намираме се в една много хубава година за туризма в града ни. Пловдив стана четвърти в класацията за Най-добра европейска дестинация и спечели категориите за култура, романтика и вино. Затова очакванията ни са още по-големи. Дефилето на младото вино представя едно много добро компилиране на различните съставки на туризма в Пловдив – културно-историческия, винения, кулинарния туризъм”, каза зам.-кметът Пламен Панов.

Откриването на Дефилето е на ще бъде на 25. ноември в 13 ч. на пл. „Стефан Стамболов”, където ще танцуват и пеят артистите от ансамбъл „Тракия”, а след това Дионисиево шествие ще поеме към  Стария град. В 14 часа на ул. „Съборна” 14, богът на виното ще отвори първата бъчва с реколта 2022 г., а присъстващите ще я дегустират.

Дегустациите на 25. ноември  са от 14 до 18 ч., на 26. ноември - от 11 до 18 ч., а на 27 ноември - от 11 до 17 ч.

„Дегустацията на вино по време на фестивала се осъществява с жетони. С тях ще може да дегустирате над 300 вида вино. За да чувате звън на наздравици и за да дегустиратекато истински професионалист, сме подготвили за вас брандирани стъклени чаши за професионална дегустация”, казват организаторите.

„Карта с обектите и участниците вече е публикувана и може да се види онлайн. Съпътстващата програма съвсем скоро ще бъде добавена на официалния сайт, както и във фейсбук страницата”, каза Фратев.