Над 1000 броя порции ашуре раздадоха на традиционния Ден на ашурето в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 20:07, 30.08.2020

В петък и събота във връзка с "Денят на ашурето" Мюсюлманско настоятелство и Районно мюфтийство в Пловдив раздадоха над 1000 броя пакетирани порции ашуре, съвместно с сладкарница Джумая. Поради извънредната ситуация и спазването на противоепидемични мерки заради COVID -19, нямаше предвидена официална церемония, но обичаят беше спазен със съответните предпазни мерки.

Раздаването се осъществи пред главния вход на Джумая джамия след отслужаване на петъчна молитва. Посланията на “Денят Ашуре” са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност . Отбелязването на Деня Ашуре, е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии.

Денят "Ашуре" е един празник, който се чества по мюсюлманския календар. Той обаче води своя генезис от всички авраамични религии. Празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Този ден е белязан в историята с много важни за човешкия род събития. Такова събитие е краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. В този ден Адам или за нас Адем е изведен от Рая, тогава среща отново Ева.

Денят "Ашуре" се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. Тогава те нямат какво да ядат и получават повеля от Всевишния да събере всеки, каквото намери и да направят гозба. Така в тази гозба има боб, нахут, захар, жито, мляко, а днес ние я познаваме като ашуре.

Според традицията в днешни дни мюсюлманите в България варят на този ден ястието ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани. Това е един общ празник за всичките религии.