Над 100 секции вече са в РИК - Област, 95% от СИК Пловдив са в Панаира

  • от Ива Модова
  • 23:11, 11.07.2021

Над 100 са секционните избирателни комисии, които пристигнаха в 17 РИК – Пловдив област. Без сериозни сигнали е протекъл изборния ден, като в три секции гласуването е било с бюлетини, след повреда на машините. Това съобщи Ваня Костадинова – председател на 17 РИК, пише TrafficNews.

„Изборният ден приключи с 37% избирателна активност или близо 109 хиляди гласували. Имахме проблем с машина в Първомай, но бе отстранена повредата и гласуването премина машинно. С хартиени бюлетини, своят вот дадоха хора в секция в Долни Воден, Стамболийски и секция в Община Карлово. Нормално започна обработката на документите и към момента изключително бързо се работи. 63 секции са случайните за контролна проверка на разписките, тези секции ще се забавят единствено”, каза Костадинов.

Междувременно огромна опашка се изви пред 13 палата, където избирателните комисии от областта ще предадат книжата си.

Оказа се, че достъпът за медии е забранен, за разлика от 16 РИК. Освен това комисия по комисия се допускаха в палатата и това доведе до струпване на десетки хора пред вратите.

Членовете на СИК от своя страна разказаха пред наш репортер, че изключително бързо са се справили с обработката на данните и протоколите.

„Всичко премина гладко, за минути бяхме готови и сме едни от първите”, заяви председател на СИК от Белащица.

До 22 часа в 17 РИК са преминало 50 секционни избирателни комисии.

Междувременно почти 95% от СИК-вете в Пловдив-град са в 3-та плата на панаира. До 22:30 часа членовете на 440 секции са пристигнали в РИК 16 и са заели местата си, в очакване да бъдат повикани. Вече 120 протокола са обработени. Според служители в комисията, надеждата е до полунощ половината протоколи да са обработени.