На вниманието на столичните гастрольори: Гражданите на Пловдив не желаят барикади по кръстовищата

  • от PlovdivTime
  • 08:46, 23.08.2020

"Момчета, тази работа така няма да стане!", казал докторът на двете зайчета, който отишли при него да му се жалват, че нямат дете.  Та и работата с „износът на революция” в Пловдив е обречен.  Тази седмица  т.нар. Отровно трио два пъти се опита да покаже, че блокадата на възлови кръстовища е единственият начин да бъдат решени проблемите на държавата и, че пловдивчани  нямат нищо против това.  В четвъртък вечерта те блокираха моста на Панаира, а в петък няколко автомобила със софийска регистрация затвориха кръговото на Водната палата. И двата пъти напуснаха безславно града. Ако някой им е обяснил, че това е начинът, явно дълбоко ги е заблудил.  Както анкетите, така и коментарите в медиите / както в правилните, така и в неправилните/  са еднозначни. Гражданите на Пловдив НЕ ЖЕЛАЯТ градът да бъде блокиран, пише TrafficNews.

В четвъртък , Общината не даде разрешение да бъде проведено шествие по централните булеварди. Всъщност това се случва за първи път от началото на протестите през юли. Въпреки, че организаторите се опитаха да внушат, че причината за това е „опитът на неграмотната власт да им затвори устите”, причината е далеч по-тривиална. Закъсняло уведомление. Междувременно Административният съд отказа да разгледа жалбата на организатора, защото ... не е внесъл държавната такса от 10 лева.  Разбира се, далеч по-честно и почтено щеше да бъде ако организаторите бяха признали гафа си и бяха обяснили на хората на площада, че единственият начин да проведат планираното шествие е да преминат към гражданско неподчинение, в което всеки носи отговорност за поведението си и последствията от него. Това обаче не се случи, а демагогията стигна до там, че от трибуната бе изказано предположение , че следващият четвъртък вероятно ще им бъде забранено и да говорят, макар че организаторите на протеста вече знаеха, че имат подписано разрешително за въпросната дата.

Последва опит за нагнетяване на напрежението, когато протестът воден от проф. Велислав Минеков е изправи срещу кордон от полицаи / без защитни средства/  и започнаха да се сипят обиди, ругатни и псувни срещу униформените, от които би се изчервил и  футболен хулиган.  Разбира се, според моралния кодекс на тази част от протестиращите това е напълно приемливо.  Същите обаче са дълбоко възмутени от речника на премиера  и заявяват, че се срамуват от него.

Всъщност  риториката на омразата и двойният стандарт , който се опитват да наложат организаторите на протестите в Пловдив ,  са причина интересът на пловдивчани към шествията рязко да охладнее.  Ако в първите шествиs, които събираха по 8-10 000 души, имаше десетки семейства излезли с децата си и с домашните си любимци,  сега тези хора се броят на пръсти.

 

Факт е, че дори организаторите на протестите в Пловдив не са единни по отношение на блокадите на кръстовищата. Някои са против палатковите лагери, за други  това е сигурен начин да си осигурят достъп до национален ефир / веднага след като са освиркали поредната телевизия/  , за трети-  крачка към политическа кариера. Четвърти, като уволненият полицай Иван Дачев , от чието име са ходирани  заявленията за протеста, имат не само зъб на системата, но и „фамилна обремененост”, изразяваща се в топли връзки с БСП.

Всъщност   младежите от „къмпинга” на моста на Панаира трябва да благодарят на полицаите, защото ако те не бяха вдигнали палатките в 4 сутринта, два-три часа по-късно вероятно същите палатки щяха да плуват по Марица, изхвърлени от изнервени шофьори. Разбира се, тук виновна отново щеше да е полицията, защото не е сложила охрана на къмпинга. 

Клипът, който показва  как полицията е действала, за да освободи за движение булевард „Цар Борис Трети Освободител”, обаче е показателен.  Той показва, че върху протестиращите не упражнявано насилие, а за поведението на демонстрантите е меко казано жалко.  Още по-жалък е опитът част от пияните протестъри да се представят като „агенти под прикритие на полицията” .  Всъщност, чл. 6 , ал. 2 от Закона за събранията, митингите и демонстрациите казва, че в тях не могат да участват хора във видимо пияно състояние.  

Но какво са законите пред „новия световен ред”, който ни очаква?!  Ред, в който правилата, ще обслужват само „правилните хора” , в който ще има само „правилни медии”, в който журналистите няма да критикуват нарушенията, а ще възхваляват създателите им. Всъщност не беше ли това, заради което хиляди хора излязоха на улиците преди 45 дни?  Вече е ясно, защо повечето от тях вече не са на площада.  Да, промяната е задължителна. Но с демагогия и внушения  тя няма да се случи.