На “Уикенд в Пловдив“: Летни винени нощи сред разкопките на Форум Запад

  • от Мария Луцова
  • 12:56, 15.08.2023

37 участници се включват в 6-ото издание на фестивала „Уикенд в Пловдив”, който ще се проведе на  18, 19 и 20 август под тепетата.  Хотели, ресторанти, културни институции ще предлагат услугите си, за да забавляват гостите. Чрез специални гривни те ще получават различни отстъпки – до 50 процента, и подаръци като комплимент от домакините. Хората могат да се включат и в четири тура из забележителностите на града.

„Фестивалът е едно от най-новите събития, организирани от Съвета по туризъм в партньорство с Община Пловдив. Ние адмирираме подобни инициативи, защото е важно да покажем целия бранд Пловдив  с културно-историческия, събитийния, винения и гурме туризъм. Така те ще получат пълно изживяване. Вече отчитаме, че спрямо предходни години се увеличава престоят на туристите в Пловдив и това означава, че не сме транзитен град”, коментира зам.-кметът по култура, туризъм и археология Пламен Панов.

Организаторът Любозар Фратев уточни, че именно това е била целта на този фестивал – да задържи туристите за по-дълго време под тепетата.

„Това е събитие, на което все още му търсим физиономията. В началото го направихме, за да съживим уикенд туризма и да бъдат регистрирани повече нощувки в хотелите в Пловдив. Пробвахме през различни месеци и се спряхме на август, въпреки че този период е активен за морските курорти”, каза той.

Тази година в рамките на фестивала ще има и едно ново събитие -   „Пловдивски летни винени нощи”. Дегустациите ще бъдат  сред разкопките на Форум „Запад” на 18 и 19 август от 19 до 23.30 ч.  Влизането ще е контролирано само за притежателите на гривни, а дегустациите вътре ще са безплатни.

„В  началото пристъпихме към тази идея плахо. Предложението бе от един производител на вино. После екипът ни задвижи процедурата. Съгласувахме всички действия с министъра на културата и НИНКН. Предвидено е всичко, така че да не бъдат нанесени щети на недвижимата културна ценност”, разказа Фратев и допълни, че очаква и това събитие да бъде припознато от Министерство на туризма, което да стане патрон на винените нощи.

Един от винопроизводителите в региона на Пловдив – Димитър Кючуков, допълни, че в избата му са заявени вече няколко дегустации по време на фестивала и става дума за хора, които ще го посетят и ще съчетаят с вино тур.

„Всички тези фестивали, които Пловдив разви, увеличават културата на пиене на вино. В началото, започвайки този бизнес, ние установихме, че има две категории – хора, които пият домашно вино, и такива, които го правят снобски. А виното трябва да свързва хората. Днес вече е различно. Ценителите на хубавото вино се увеличават. А и ние имаме с какво да се похвалим – собствените сортове Мавруд, Широка Мелнишка, Тамянка, Евмолпия”, каза той.

В рамките на фестивала и тази година ще има предизвикателство. Всеки събрал осем стикера от различните локации, ще участва в томбола за разнообразни награди.

Откриването на фестивала ена 18 август от 19 часа на Форум Запад.

Гривни се предлагат в офиса на Съвета по туризъм, на презентационните щандове по време на събитието, както и в Грабо.