На рождения ден на Стефан Данаилов: „Сцена на кръстопът” връчва две стипендии на таланти от НАТФИЗ

  • от PlovdivTime
  • 10:07, 09.12.2020

Елеонора Иванова и Боян Фърцов са първите носители на „Стипендията на Ламбо”, учредена от  „Сцена на кръстопът”. Инициативата по този начин да бъде почетен бащата на фестивала Стефан Данаилов е на един от най-големите му приятели и спомоществователи – инж. Мирослав Илиев.

Тя се роди след кончината на великия български актьор като знак на почит към ролята му Пловдив да има своя значим театрален форум.

Двамата талантливи студенти от НАТФИЗ са избрани от жури в състав Силвия Лулчева, Ангелина Славова и Асен Данков – и тримата негови ученици.

„Те изгледаха представленията. След сериозни спорове и въпреки идеята носителят да е само  един,  те излъчиха двама четвъртокурсници – Елеонора, която е от класа на проф. Ивайло Христов, и Боян – от класа на  проф. Пламен Марков.  Може би от отвъдното сега дава своята благословия на тези две талантливи деца”, обяви племенницата на Стефан Данаилов, режисьорът Росица Обрешкова.

Обявяването на първите носители на „Стипендията на Ламбо” е днес неслучайно – големият актьор щеше да празнува своята 78-годишнина. Мястото на връчването ѝ също е избрано като знак на почит към основателя на „Сцена на кръстопът”. Церемонията ще бъде в гримьорната на Стефан Данаилов в Народния театър „Иван Вазов”, която в момента се ползва от студента му Павел Иванов.