На Националните есенни изложби: Художници създават прагове между пространства и емоции

  • от Парашкева Иванова
  • 11:36, 02.09.2021

Силно издание на Националните есенни изложби събра десетки пловдивчани и гости на града в двора на Балабановата къща на емоционално откриване снощи. Фестивалът е най-дълго просъществувалият форум за изобразително изкуство у нас и от години чертае тенденции и показва творчеството на артисти от различни поколения и с различни търсения.

„Благодаря за подкрепата на Община Пловдив, на художниците, които създават своите творби, провокирани от темите, които фестивалът от години поставя. Благодарна съм и на публиката за присъствието ѝ”, каза кураторът проф. Галина Лардева.

Тази година форумът е с мото „Прагове и белези”.

„Праговете са линиите между пространствата и емоциите, а белезите – случките, които остават трайни следи от миналото в бъдещето”, обясни идеята на проекта Лардева.  Тя представи художниците, участници в Национални есенни изложби 2021. В Балабановата къща своите творби представят  Светозар Бенчев – живопис (Дълбока зала), Явора Петрова – рисунка и графика (Сводеста зала), Димитър Христович – живопис (Първи етаж), Ангел Гешев – живопис (двор). В къща „Хиндлиян” гостуват  Мирослав Живков – графика (Мааза), Венцислав Шишков – скулптура (Двор), Лиляна Караджова – фотография (Веранда), а в  Мексиканска къща – Даниел Мирчев ДУНА – пластика (двор), Нора Ампова – живопис (зала).

„Вълнение е да участвам в такова знаково събитие. Националните есенни изложби са възможност за среща на различни поколения, различни стилове и философии в изкуството. За мен това е особено признание и радост, защото имам вълнуващ спомен как като студенти пътувахме с влака от София до Пловдив, за да видим изложбите на нашите преподаватели в Академията. Беше съкровение”, сподели емоциите си художникът Светозар Бенчев.

Подкрепа за фестивала заяви и заместник-кметът по култура Пламен Панов: „Националните есенни изложби нямат аналог в цяла България. Замислени и започнали точно тук – в сърцето на Пловдив, те са едно от знаковите събития за художниците, а и за публиката. От години Националните есенни изложби са в една особена симбиоза с града и ние ще продължим да подкрепяме организаторите”.

Изложбите публиката може да види до 30 септември.