На дискусия в Пловдив ще обсъждат как данък доход да остава в населеното място, където живеем

  • от PlovdivTime
  • 16:07, 26.10.2020

Обществена дискусия относно възможността Данък доход да остава в населеното място, където живеем, за подобряване на местната среда. Първа стъпка към фискална децентрализация.
Кога? - 28 октомври, пълна програма е поместена в края
Къде? - Пловдив, голяма зала - Lucky “Дом на Киното”
Дискусията ще открие г-н Красен Станчев, основател на Института за Пазарна Икономика(ИПИ) с въведение на темата и преглед на текущото състояние. Заедно с него ще участват Стоян Панчев(ЕКИП) и Петър Ганев, старши икономист (ИПИ).
Дискусията ще е в отворен формат и всички гости, и граждани ще могат да се включат в диалога. 
Защо?
За подобряване на местната среда в нашия град са необходими средства. Уви, изработените от хората пари биват обложени с Данък върху дохода, който отива в централния бюджет. После Министерски Съвет решава кой град и област колко пари да получи. Получава се така, че градове, общини и области като Пловдив нямат ресурс да решат собствените си нужди.
Защото подобряването на местната и градска среда струва пари, детски градини, квартални улици, култура, исторически и архитектурни обекти. А в момента се случва следното с парите ни
• Когато си купуваме хляб или бира от магазина за 1.20 лева, 20 стотинки ДДС отиват в централния бюджет на страната и 0 лева остават там, където живеем.
• Когато си купуваме цигари за 5.00 лева, около 4 лева са за акциз и ДДС, които отиват отново в централния бюджет, но нищо от тези пари не остава на местно ниво.
• Когато си наливаме бензин, от всеки литър за 2 лева, около левче също отива в централния бюджет и нищо не остава в града ни.
Същото се случва и когато получим 1000 лева заплата.
100 лева данък доход върху тези 1000 лева отиват в централния бюджет, чиято съдба се решава в София. 
Или от Министерски съвет, когато има бюджетен излишък. Или от парламента, когато се гласува държавният бюджет за следваща година.
Защо поне данъкът върху заплатата и дохода ни да не остава там, където живеем?
Така или иначе държавата е определила да се взимат 10% данък от доходите ни. По-добре те да остават по места, за да имаме по-хубава градска среда и да решаваме местни проблеми, за които Министерски Съвет едва ли е чувал, и едва ли някога ще разбере. 
Каква е ситуацията в момента, по какъв начин се финансират общините сега, какви данъци формират централния бюджет и какъв ще е ефектът от една подобна промяна. Всички тези въпроси ще бъдат засегнати по време на дискусията като основният фокус ще бъде:
Защо парите изработени от хората да не остават по-близко до тях, по населени места и какви са реалните възможности това да се случи?
Заповядайте на 28 октомври в голяма зала при “Дом на Киното” Lucky в Пловдив.

Тук може да намерите програмата на събитието:
12:00 - Брънч и среща с медии
13:00 - Започване на дискусията
14:00 - Кафе пауза
14:20 - Завършваща част
15:00 - Край 
Вход свободен! Заповядайте да чуете на живо и вземете участие!