На час път от Пловдив: Червената скала разкрива възхитителна гледка към Родопите

  • от Добринка Димова
  • 11:10, 16.01.2021

Само на час път с кола от Пловдив, село Равногор е прекрасно място за разходка през уикенда. Въздухът тук е сред най-чистите на Балканите. А местността Червената скала над селото предлага една от най-възхитителните гледки към Родопите, разказва TrafficNews.bg.

Местността се намира на около 60 мин пеша от центъра на Равногор. Като ориентир може да ви послужи параклиса, пред която е поставена табела, обозначаваща пътя. Маршрутът е доста приятен и  е подходящ дори за семейства с деца. А разстоянието от табелата до местността Червената скала е около 15-20 минути. 

Червената скала е известна с предания, с които се свързва и името й. Според едно от тях, по време на турското робство една девойка от селото пасяла стадо овце в близост до скалата, когато бива нападната от турчин. Тя побягва и е принудена, за да спаси честта си, да се хвърли от 100-метровата скала. Заради кървавите следи местното население я нарича Червената скала. 

Друго предание гласи, че девойките били две. Отново нападнати от турци, те сплитат косите си в обща плитка и заедно политат в пропастта.

За отдих на посетителите в околността на Червената скала са направени пейки и беседка, така че след разходката на чист въздух можете да седнете и да се насладите на красотата на природата.