МУ-Пловдив участва в Европейската нощ на учените с „Медицинска дъга от стъкло“

  • от PlovdivTime
  • 11:28, 28.09.2022

„Медицинска дъга от стъкло“ е мотото на Медицински университет – Пловдив за участие в проекта „Европейска нощ на учените 2022 - SEARCH“ на 30 септември, петък. В този ден всеки желаещ може да се включи в някоя от десетките активности, организирани от образователни институции и организации от над 25 населени места в България. За първи път е възможно участие в събитията на Нощта от всяка точка на света, защото партньорите по проекта ще направят излъчване в реално време през интернет.

Програмата на МУ-Пловдив включва активности, които ще се проведат в рамките на малко повече от 5 часа – от 13:00 ч. до след 18:00 ч., в основната база на университета – на бул. „Васил Априлов“ №15А. Официалното откриване е от 16:00 ч. в Учебен корпус 1. 

Най-рано – от 13:00 ч. във фоайето на същата сграда – Учебен корпус 1, стартира Работилница „Арт Ателие“. В специално обособен за целта кът всеки ще може да усети удоволствието от техниките „рисуване върху стъкло“ и „рисуване с вълна“ и да види как багрите придават на прозрачния стъклен предмет индивидуалност и емоция. Експериментаторите могат да заменят четката на художника с нежните влакна от вълна. Работилницата ще продължи до 17:30 ч.

Със същия начален час и продължителност до 18:00 ч. е изложбата с демонстрации „Изкуство под стъкло“, която ще се проведе в Музея на медицината и Учебен корпус 1. Експозиция на стъкленици с обучителни материали ще представи една малко позната част от патологията – от красивото до причудливото, през романтичното и казуистиката. От 16:30 ч. в Учебен Корпус 1 е предвидена презентация с набор от микроскопски изображения – уникална възможност за „разходка“ из различни видове хистологични препарати, с помощта на микроскопи, предоставени от Катедрата по обща и клинична патология. 

Нетрадиционната лаборатория, озаглавена „Невидимият биохимичен състав на човешкото тяло в стъкло“ ще посрещне от 16:00 до 17:30 часа ученици от 11 и 12 клас от Езикова гимназия „Пловдив“ и техните учители по биология и химия. Гостите се включват в проекта по покана на МУ-Пловдив и с подкрепата на ръководството на училището. Входът е свободен и за всички останали, които проявяват интерес към темата. Студенти по медицина и фармация под менторството на асистентите от Катедрата по медицинска биохимия, ще демонстрират лабораторни опити за доказване на отделни аминокиселини и витамини. Учениците ще имат възможност да покажат своите умения в лабораторни условия. Ще бъдат представени и обсъдени интересни факти като се свърже медицинската биохимия със стъклото в науката. 

От 16:00 до 17:30 ч. във фоайето на Учебен корпус 1 ще бъде показана изложба с творби на участниците в Агар Арт конкурс за рисунка с микроорганизми върху стъклени петриеви панички с хранителни среди. За да създадат своите уникални рисунки, участниците предварително, в периода от 19 до 23 септември, твориха в Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“. Стъклената петриева паничка, изобретена от Юлиус Петри е незаменим съд в лабораторната практика. Тя се използва за култивиране на микроорганизми, причинители на инфекциозни заболявания и, както доказаха участниците в конкурса, за изкуство. Съдействие за реализиране изложбата оказа  Ridacom – лидер в предоставянето на съвременни лабораторни решения. Участниците в конкурса и техните живи „рисунки“ ще бъдат представени в изложба по време на Нощта на учените, а след селекция трите най-добри рисунки ще получат награди.

„Стъклото в денталната медицина и дентална фотография“ е темата, която обединява демонстрацията „Дентална фотография“ от 16:00 до 17:30 ч. и лекцията с беседа „Стъклото в денталната медицина“ от 17:00 до 17:30 ч. И двете активности ще се проведат във фоайето на Учебен корпус 1. Преподаватели от Факултета по дентална медицина ще демонстрират на дентална фотозаснемане със специална апаратура и техника, и ще представят изложба на подбрани снимки. Гостите на лекцията с беседа ще се запознаят с широкото приложение на стъклото в работата на стоматолозите, особено в модерните в наши дни порцеланови, керамични и циркониеви фасети, коронки и мостове.  

От 17:30 до 18:00 ч. във фоайето на Учебен корпус 1 ще се състои концерт на млади музиканти, ученици от пловдивски училища, а в 18:00 ч. ще започне награждаването на победителите във всички активности в МУ-Пловдив в проекта „Европейска нощ на учените“.

Тази година в Европейска нощ на учените участват 15 основни и 16 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития, която ще продължи няколко месеца. Активностите обхващат вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, събития на публични градски места, в музей, лаборатории и други образователни институции.

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е SEARCH - Science + Environment + Art = Resilience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Програма "Хоризонт Европа" 2021 - 2027 на Европейския съюз. 

Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за стъклото – най-универсалният материал в човешката история със съществена роля в обществото за технологичен, научен и икономически напредък, както и измененията на климата и свързаните спешни и важни избори, които човечеството трябва да направи. Акцентите са в контекста на обявената от ООН 2022 година за Международна година на стъклото и глобалните европейски програми и приоритети. Проектът за Европейска нощ на учените - SEARCH е амбициозно усилие, което цели да подпомогне популяризирането на науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, като акцентът е към подрастващите. SEARCH цели да насърчи повече млади българи да се ангажират с възможностите за кариера в областта на научните изследвания.