“Модър- Царевец“ тръгна, ремонтират и две ключови улици с него

  • от Благовест Андонов
  • 11:57, 07.01.2021

Първата копка на пробива „Модър-Царевец“ бе дадена днес от кмета на Пловдив Здравко Димитров и двамата районни кметове на район „Южен“ Костадин Язов и „Западен“ Димитър Колев. Очаква се съоръжението да бъде завършено до три години, като първите два етапа ще бъдат ремонтите и разширенията на улиците „Царевец“ и „Модър“, а третият етап ще е същинският пробив между двата района.

Стойността на обектите е 12 млн. лева, като общината ще осигури 5 млн. лева от собствения си бюджет за първите етапи. В същото време ще се търси финансиране през фонд ФЛАГ или през заем от Търговска банка, за да бъде завършен проектът. Ако бъде осигурено цялото финансиране през заем, то парите от бюджета на община Пловдив ще отидат към ремонтите на улица „Царевец“ до булевард „Свобода“ и „Хаджи Димитър“. Кметът гарантира, че през 2023 година пробивът ще бъде завършен.

Първият етап на проекта е разширението на улица „Модър“. По проект улицата е проектирана с две платна, широки по 7,50 метра, с по две ленти, с разделителна ивица по средата и с тротоари по 2,30 метра от двете страни“

Вторият етап предвижда реконструкцията и разширението на улица „Царевец“ до кръстовището с „Хаджи Димитър“, като там ще бъдат изградени и локални платна към УМБАЛ „Каспела“ и ул. „София“. В третия етап ще бъде направен и пробивът под жп линията Пловдив - София.

Припомняме, че основните на съоръжението бяха поставени през 2014 година.  Тогава от НКЖИ при модернизацията на жп линията изпълниха самия пробив, като сложиха бетонните основи на пробива. Те са широки 27 метра, а дълбочината им е на повече от 10 метра.  Сумата, която бе дадена за пробива и пасарелката, бе  3,2 млн. лева, а изпълнител бе  австрийската фирма „Порр Бау“ ГмбХ. След изпълнението на пробива от тях той бе зарит от НКЖИ, докато се намери изпълнител за пътната част на съоръжението от Община Пловдив.