Млади архитекти виждат Тютюневите складове като разсадници и арт-студия

  • от PlovdivTime
  • 16:00, 16.02.2017

Емблематичният Тютюнев град в Пловдив да се превърне в зона за творчество, отдих,  и култура. В квартала с рушащите се складове да се създаде пешеходна зона и еко квартал. Там да бъдат устроени агропазар и производство на плодове и зеленчуци с био ресторант. Други складове пък ще служат като ателиета за обучение, рециклиране и трансформация на стари предмети, нови услуги  за гражданите.  

В пространствата между сградите да бъдат оформени градинки с пейки и беседки. Тези идеи бяха представени от участниците във българо-френското ателие „Иновативна градска трансформация чрез архитектурно наследство и култура“ във  Балабановата къща в Стария Пловдив днес.

В културен аспект впечатление направиха предложенията за създаване на Музей на тютюна, ателиета на артисти, културен център, който да си кореспондира с кино „Космос”, както и разпространяването на педагогически ателиета в градската среда. Разработките бяха онагледени с графични платна със снимки, чертежи, 3D композиции, кратък филм и макети. 

В проекта участват 35 студенти от три университета: Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ (Париж), Университета по архитектура, сградостроителство и геодезия (София), Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (Пловдив), както и Кооператив „Цветоскоп“.

Френски и български студенти от специалностите архитектура, урбанизъм и етнология успяха да обменят опит, изследователски методи и практически умения за събиране на сведения и създаване на база-данни за наследството на Пловдив, имайки предвид активно действащите или позабравени места (Тютюневите складове, Стария град и Капана, кино „Космос“, крайречните пространства).

Базите данни ще позволят да се разработи телефонно Sity Smart приложение, чрез което информация за градските места да се представи на туристите и на преминаващите през града. След тримесечна работа участниците в ателието изготвиха четири урбанистични анализи на Пловдив под ръководството на френския архитект Мария Лопес Диас и българските й колеги доц. Малджиева, доц. Краси Кръстанова и арх. Елена Димитрова.

Архитект Мария Лопес Диас (вдясно) показва на Минко Кафтански макет на преобразен тютюнев склад