МК напомня на организаторите на коледни базари да уредят авторските права в търговските зони с музика

  • от PlovdivTime
  • 18:36, 06.12.2021

Министерството на културата уведомява организаторите на коледни базари относно задължението им да уредят авторските и сродните на тях права при озвучаване на съответните обекти или търговски зони с музика.

Във връзка с временния характер на тези инициативи, инспектори на дирекция „Авторско право и сродните му права“ към Министерството на културата ще извършат извънредни проверки.

За да повиши разбирането на ползвателите относно уреждането на правата за използване на закриляни обекти на Авторското право и сродните му права, Министерството на културата публикува на своята интернет-страница специален информационен материал, озаглавен „Озвучаване на търговски обекти с музика“. http://mc.government.bg/…/5330_Broshura_Music_2018…

Информационният материал запознава бизнеса, който се озвучава с музика в допълнение към предоставяната услуга, че такова действие, макар и извън обхвата на основната дейност, представлява използване чрез „публично изпълнение“ по см. на Закона за авторското право и сродните му права и следва да се прави след уреждане на съответните права с техните притежатели.

За улеснение на ползвателите, информационният материал на Министерството на културата съдържа ценни съвети относно начините за уреждане на правата. Това е важно за избягване на недоразумения или въвеждане на ползвателите в заблуждение от недобросъвестни търговци с права.

снимка: Pixabay