Митрополит Николай отслужи тържествен молебен в катедрален храм “Успение Богородично“

  • от PlovdivTime
  • 10:51, 06.09.2023

Митрополит Николай отслужи тържествен молебен от катедрален храм "Успение Богородично" в Пловдив за Деня на Съединението и празника на града 6 септември. На събитието присъстваха три поколения кметове - сегашният Здравко Димитров и предшествениците му Иван Тотев и Славчо Атанасов. 

"Честит празник, честит 6 септември, честито Съединение. Бог да пази България. Обикновено завършвам проповедите си с него. Този път започвам с него. Бог да пази България. Започвам така, че все по-често ми се случва да идват при мен и обикновени, и по-влиятелни хора, хора на позиции в обществото, които ми казват: "Владико, дано Бог да пази България, защото не знаем вече на какво друго да се уповаваме". Това е така. Съвременната наша реалност е такава, че е в състояние да хвърли мнозина от нас в униние. Кризите следват една след друга, никой не се чувства сигурен в утрешния ден. В обществото се реди разочарование след разочарование. Народът е разединен, няма го месията светски властник. Тези, които претендират да са месия, искат да поведат някоя от враждуващите фракции. Това води не към обединение, а към разединение. Нека ви съобщя нещо, истинският месия е дошъл веднъж и няма да дойде до неговото второ пришествие. Той е Исус Христос. Неговата правда е единствената правда. Той е истината, той е пътят, той е животът. В него можем да вярваме безуславно, на неговата правда трябва да служим и на него трябва да се уповаваме, че на всеки му ще бъде дадено според делата му. Възлюбени, Исус Христос не търпи унинието", каза в словото си след празничния молебен митрополит Николай.

Той припомни делото на дейците на Съединението и ролята на православната църква в събитията от 1886 г. Събитието завърши с "На многая лета".

На събитието присъстваха още началникът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, политици депутати и общински съветници. 

Заради трагедията с жертви по Черноморието празничната програма - концертите, приемът на кмета и зарята, са отменени.