Митрополит Николай: 24 май е посочен от Бог, трябва да бъде националният празник

  • от Мария Луцова
  • 11:01, 24.05.2023

Пищно и с много емоции преминава честването на празника на светите братя Кирил и Методий в Пловдив. Той започна с тържествена литургия, отслужена от митрополит Николай, премина през награждаването на заслужили учители, директорите на пловдивските вузове, за да събере стотици пловдивчани пред паметника на Кирил и Методий пред Хуманитарната гимназия. 

„24 май е един от най-обичните български празници. Празник на думи като книжовност и духовност, които са ни дали сила, енергия и вдъхновение“, каза кметът Здравко Димитров.

 

След него пред множеството застана ученичката Ива Ичевска. Тя припомни, че преди 12 века Европа е била разтърсена от появата на една нова азбука.

„24 май е празникът, който ни обединява, за да вървим по един общ път. Пътят към световната просвета. Във всяка една буква, на която пишем, е запечатана вярата в Бога. Всеки ден сме обладани от магията на словото и обладаваме словото. Светите братя са ни оставили не просто 30 букви, а тайната на вечността. Защото словото е памет и свобода – възкресява и възвисява“, каза Ива Ичевска и благодари на учителите, които са съвременните следовници на делото на Кирил и Методий.

Своят поздрав отправи и пловдивският митрополит Николай. Той подчерта, че ако не е било именно делото на светите братя, „нашият народ нямаше да се научи, нямаше да бъде свободен“.

„Нямаше да види онази светлина, която свети в мрака и мракът не я обвзе“, каза пловдивският митрополит и подчерта, че именно 24 май е националният празник на България, празникът, който сам Бог е посочил.

„Той е наш. Само наш. Не е обвързан с чужди интереси. Ние трябва да се гордеем, че сме дали нещо на света. Знам, че някои ще ме похулят, но това ще са хора, които не обичат България“, каза митрополитът и благослови Пловдив.

След поднасянето на венци и цветя пред паметника, внушителното шествие тръгна към главната на Пловдив и към него на няколко лъча се присъединяваха ученици от пловдивските училища и граждани, които искаха да отбележат празника подобаващо.

По пътя шествието спираше на няколко места, където оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс – Пловдив с диригент г-жа Снежана Георгиева изпълняваха „Върви народе възродени“. На площад „Римски стадион“ концерт изнесе на фанфарен оркестър на СУ „Паисий Хилендарски“. Кулминацията бе на стълбите на Каменица, където пловдивските хорове изпяха химна на светите братя и този на Пловдив.

Протестиращи родители от Хуманитарната гимназия освиркаха кмета Здравко Димитров.

 

Kоментари

коментар
#КОЙ МУ КАЗА на Мики Попа?
19:02, 25.05.2023
Отговор

На налудния (с диагнози още от студентството когато "хванал дядо Боже за шлиферо") болгароСоветский МУТРО'ПОЛИТ'ик Миколай със злия поглед КОЙ ТОЧНО МУ КАЗВА КАКВО "Е ПОСОЧЕНО ОТ БОГА" ИЛИ ЛЪЖЕ?