Мисия убежище! Над 50 украинци и общински служители преобразяват Белодробната болница в Пловдив

  • от Соня Желязкова
  • 10:13, 02.04.2022

Близо 50 души преобразяват Белодробната болница в Пловдив, която се гласи да настани бежанци до две седмици. Украинци, които в момента получават подслон от български граждани, полагат дружни усилия, за да превърнат порутената и западнала сграда в убежище на нуждаещите се.  

Заедно с тях в мисията са запретнали ръкави и общинските служители от „Чистота“, „Паркове и градини“,  както и българи доброволци. През тези две седмици срок ще кипи работа, тъй като старата болница има нужда от основно почистване. Изхвърлят се стари и порутени мебели, разчистват се помещения, дезинфекцират се бани и тоалетни.

„Дейностите по разчистване ще отнемат време и усилия, впрегнати са силите на „Чистота”, „Градини и паркове”, както и доброволци. Ще бъде необходимо  време за реконструкция на ВиК мрежата, както и покривът на сградата, тъй като има сериозни течове. Стаите трябва да се обзаведат”, коментира кметът Здравко Димитров, който бе на място, за да инспектира състоянието на сградата. 

Работата, която очаква доброволците, не е никак малко, но у тях срещаме голяма радост и готовност да променят състоянието на сградата. Те споделят пред TrafficNews, че виждат състоянието ѝ като перфектно. „Има стени, има покрив над главите ни. Дограмата е добра, има ток и в чешмите тече вода“, заявява Наталия Еллис- един от организаторите на групата.

Относно ремонтните дейности, които предстоят, тя заяви, че финансиране на този ще се разчита на доброволци и дарители. Средствата необходими, за да се вдъхне живот на сградата, се предполага, че ще възлязат на 100 000лв. Бежанците ще разчитат на подкрепа и на бизнеса. 

„Ние ще се постараем да внесем минимални санитарни норми, това място да придобие човешки вид. Трябва да увеличим поне двойно наличните бани и тоалетни, защото сега за целия етаж има само 4. Ще говорим и с ВиК за съдействие. Когато става дума за настаняване на хора в нужда, бягащи от война, това значи просто да им осигурим – вода, топлина, светлина и легло“, споделя Еллис.

В сградата ще се обособят спални помещения, кухня и стол за хранене, които в момента имат нужда от ремонт и подновяване на техниката. Предвижда се изграждането на детски център, където украински педагози, отново бежанци, да се грижат за децата на работещите.

„Украинците сме организиран народ, щом се настанят тук, хората ще искат сами да се обслужват и грижат за себе си. Почти всички доброволци тук са подслонени от българи. Ясно осъзнаваме колко е трудно и натоварващо да държиш някого дълго време в дома си. Затова с цялата благодарност към тези хора, искаме да построим това място като буферна зона за бягащите от войната“, допълни Наталия.

Идеята на първо време е всички бягащи от войната да бъдат заедно, като на един място да получат убежище и елементарни нужди за бита. 

Всички са на едно място, с тях работят психолози, преподаватели по български език, държавни институции и прочее. Това е нашата цел. Не искаме да притесняваме Пловдив, държавата като цяло. Не искаме нещо огромно, а просто боядисване, шпакловане, чиста вода и канализация. Вярвам, че има добри хора, които ще ни подкрепят, знаейки, че тази сграда после ще остане за ползване с друга цел“, допълват организаторите. 

В акцията се включи и почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев, който заяви, че на този етап дейностите на групата върви добре, но скоро ще има нужда от още работна сила. Той, заедно с други доброволци, възстановиха бюста на Димитър Кудолгу в двора на бившето лечебното заведение. 

След преобразяването Белодробната болница потенциално може да се използва за нужди на пловдивчани – да стане дом за стари хора или хоспис, казва Наталия. Тази идея бе подкрепена и от Община Пловдив, като по-рано пред деня Здравко Димитров заяви, че двора и сградата предполагат да бъдат усвоени по-нататък.

Ето как издлеждат помещенията, от първи и втори етаж на сградата. Някои от тях вече са преминали през основно почистване: