Мисия “Лаута“! Голяма акция за прочистването на парка от паднали дървета в събота

  • от Парашкева Иванова
  • 21:18, 27.09.2021

Мащабна инициатива за почистване на парк „Лаута” ще се проведе в събота 2-ри октомври 2021 година. Тя е под надслов Мисия „Лаута” и се организира съвместно от кмета на район „Тракия” Костадин Димитров, ОП „Градини и паркове” и ОП „Чистота”. Началото е в 10 часа, а сборният пункт – чешмичката пред барбекютата на Централната алея

„Да опазим белите дробове на Пловдив е мисия, която си заслужава цялата ни енергия. Също толкова важно е да проявим грижа и отговорност към средата, която всички споделяме. За това нека се съберем и с общи усилия почистим Лаута”, призова гражданите кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

От своя страна директорът на ОП „Градини и паркове” Веселин Козарев заяви готовност инициативата под надслов Мисия „Лаута” да стане традиционна.

В събота на 2 октомври ще има и томбола с награди за всички, които се включат, но вярваме, че най-голямата награда ще е удовлетворението от свършената работа, подчерта кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

Лаута е един от най-големите паркове в Пловдив, но състоянието на растителността е тревожно. Десетки дървета са паднали, като някои са изтръгнати буквално от корен, а други са се пречупили като клечки заради прогнилите си стволове. Обвити, в бръшлян и лиани, те препречват вътрешните пътечки или заплашително стърчат над главите на минувачите. 

Причините за текущото състояние на парка са няколко. Там виреят предимно широколистни дървета, като сред най- разпространените видове са акации, ясен, явор, летен дъб, бреза. Голяма част от тях обаче вече са изгнили, тъй като  гората е нападната от корояд. Дърветата, които падат, стават обиталища на нови колонии от корояди, които след това нападат и здравите дървета. 

Затова целта на акцията в събота е да се извади част от компрометираната дървесина, а при следващата акция прочистването да продължи. 

Днес екипи на "Паркове и градини" влязоха в Лаута и започнаха да режат падналите стволове, висящите клони и изсъхналите дървета. Работата в източната част на парка ще продължи до края на седмицата.